Chivotul Sfânt, piesa de patrimoniu dispărută din incinta Sinagogii din Siret, a fost vândut la licitație, pe un site din Israel, cu un preț de 50.000 de dolari, scrie Mediafax. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a cerut blocarea licitației, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Chivotul Sfant de la Sinagoga din SiretFoto: moreshet-auctions.com

Piesă sculptată în lemn numit „Chivotul Sfânt (Aron Kodesh)” a fost vândută pe un site de licitații din Israel la un preț de 50.000 de dolari, prețul de plecare fiind de 35.000 de dolari.

Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a sesizat poliția, în acest caz fiind declanșată o anchetă penală, și a solicitat blocarea licitației.

„Pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Potrivit acestora, casa de licitații nu a dat curs solicitării și miercuri a fost scoasă la vânzare piesa de patrimoniu, iar joi a fost anunțat rezultatul licitației.

Piesa, placată cu aur, păstrează textele sfinte TORA și datează de la începutul secolului al XIX-lea. Ea face parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc și a fost sustrasă din incinta Siangogii din Siret și înlocuită cu un fals.

Piesa a fost restaurată în vara anului 2016 și deocamdată nu se știe când a dispărut din incinta Siangogii din Siret, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România fiind cea care a descoperit că acesta a fost scoasă la licitații pe un site specializat din Israel.

Mirecuri și Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat că a declanșat o anchetă într-un dosar de furt calificat după ce o piesa de patrimoniu, intitulată Aron Kodesh (Chivotul Sfânt) a fost furată din incinta Sinagogii din orașul Siret prin substituirea acesteia cu o piesă de mobilier confecţionată artizanal.