Laura Codruța Kovesi va trebui să răspundă în Parlamentul European foarte multor întrebări la care nu a răspuns nici în România și să spună "dacă a fost parte a sistemului ticăloșit care a condus justiția din România, dacă a stat la masă sau a tăiat porcul cu unii dintre cei mai corupți oameni din România", a declarat joi la RFI eurodeputatul independent Cătălin Ivan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanţii statelor care fac parte din structura Parchetului European l-au votat pe candidatul francez pe primul loc, urmat de Laura Codruţa Kovesi şi candidatul german. După acest vot urmează teoretic o audiere în Comisia LIBE din PE, pe 26 februarie şi o eventuală negociere între Parlamentul European şi statele membre (Consiliul UE).

În opinia Cătălin Ivan, clasarea lui Kovesi pe locul secund nu este un eșec al României, pentru că ea "nu reprezintă România în această competiție", fiind o candidatură individuală.

El susține că audierea în Parlament în Comisia LIBE este una foarte importantă, pentru că Laura Codruța Kovesi trebuie să răspundă foarte multor întrebări la care nu a răspuns în România.

"E vital pentru cei de la Bruxelles să afle ceea ce noi nu am aflat, de exemplu dacă Laura Codruța Kovesi a fost parte a sistemului acela ticăloșit care a condus justiția din România, dacă Laura Codruța Kovesi a stat la masă sau a tăiat porcul cu persoane anchetate, aflate în vizorul instituției pe care o conducea. Dacă în timp ce Liviu Dragnea era anchetat de DNA, Laura Codruța Kovesi a fost la tăierea porcului sau la diverse petreceri organizate de Sebastian Ghiță (...) Noi, românii de bună-credință, nu cei cu dosare penale, așteptăm niște răspunsuri. Poate acum, cu această audiere în PE, le vom afla”, a declarat Cătălin Ivan.

Întrebat cum va vota în Parlamentul European la candidatura fostei șefe a DNA la funcția de procuror-șef european, Cătălin Ivan a spus că așteaptă să primească aceste răspunsuri: "Chiar vreau să știu, fără a alege vreo tabără (...), dacă în perioada în care se lupta cu corupția din România Laura Codruța stătea la masă cu unii din cei mai corupți oameni din România - Sebastian Ghiță sau Liviu Dragnea".

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul al doilea, la egalitate cu candidatul Germaniei, în urma votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice, potrivit surselor HotNews. Consiliul COREPER este prezidat de România, care deține președinția Uniunii Europene.

​Procedural, ambasadorii celor 22 de state membre care au aderat la mecanismul procurorului european au punctat cu 1, 2 sau 3 puncte pe fiecare dintre candidați, au mai spus sursele. Pe 27 februarie Consiliul COREPER are o nouă reuniune programată.

În paralel, în Parlamentul European, unde se derulează procedura separată de numire a procurorului-șef european, Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) este cea competentă în acest proces, însă în ultimele zile și Comisia CONT (control bugetar), care se ocupă de directiva privind protejarea intereselor financiare ale UE (fonduri europene), a cerut sa participe la audieri și la votul asupra procurorului-șef european.

În Comisia LIBE, din care face parte și Monica Macovei, Kovesi câștigase susținere importantă, în primul rând de la grupul Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare, dar și de la ALDE sau de la Verzi au fost atitiudini favorabile ei. În Comisia CONT, dintre europarlamentarii români, unul dintre vicepreședinți este Cătălin Ivan, independent, fost PSD-ist, un dușman al lui Liviu Dragnea. Foarte importanți la voturile din comisii sunt însă coordonatorii de grupuri.

În 26 februarie, Comisia LIBE avea programată audierea candidaților la funcția de procuror-șef european. Dacă Parlamentul European și Consiliul UE nu vor ajunge la același candidat pentru a fi numit, cele două instituții colegiuitoare vor trebui să negociezi în continuare.