România va participa din luna octombrie la misiunea ONU de stabilizare a Republicii Mali cu un detașament format din 120 de persoane și șapte elicoptere militare de tip IAR 330 Puma. Cele șapte elicoptere sunt modernizate, conform ministrului Apărării, Gabriel Leș. „Sunt gata trei dintre elicoptere, al patrulea urmează la sfârșitul lunii martie. Elicopterele - exceptând fuselajul și motoarele care sunt upgradate și reabilitate - au toată avionica nouă. Este un elicopter aproape total nou”, a spus Leș.

Un IAR 330 Puma, aterizeaza la poligonul SmardanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„La solicitarea ONU și în baza hotărârii CSAT din decembrie 2018, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali începând cu luna octombrie a acestui an. Detașamentul va fi format din aproximativ 120 de persoane și șapte elicoptere”, a precizat ministrul Apărării, Gabriel Leș, într-o conferință de presă susținută miercuri.

Potrivit acestuia, elicopterele trimise de România în Mali vor desfășura operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și asigurarea suportului logistic necesar din această țară. „Deci nu vor fi misiuni de luptă”, a spus Leș.

Cele șapte elicoptere sunt de tipul IAR 330 Puma și au intrat la modernizare în fabrica de la Ghimbav încă de acum aproximativ doi ani, spune ministrul.

„Ieri am avut o discuţie cu cei de la Brașov, sunt gata trei dintre ele. Al patrulea urmează la sfârșitul lunii martie să ni-l pună la dispoziție. Partea frumoasă la acest proiect este că la aceste elicoptere - exceptând fuselajul și motoarele care sunt upgradate și reabilitate - toată avionica este nouă. Este un elicopter aproape total nou”, a spus Leș.

„Din acest motiv ne vom respecta termenul din octombrie, cu toate că partenerii noștri ne-au cerut dacă putem să mergem puțin mai repede. Și asta pentru că piloții vor trebui să facă antrenament și pregătire pe un elicopter aproape nou, cu avionică nouă, cu tehnică extrem de avansată, un elicopter foarte bine echipat, repet, fără armament”, a spus Leș.

România va furniza elicoptere de transport pentru misiunea Națiunilor Unite din Mali după ce Canada își va retrage forțele, așa cum era programat, din periculoasa națiune africană, a anunțat guvernul canadian, citat de Reuters.

Canada are la acest moment acolo șase elicoptere și 250 de militari masați în apropierea orașului Gao, din nordul Mali. Ei sunt programați să plece pe 31 iulie.

”Canada apreciază angajamentul României, un aliat credibil și capabil să contribuie militar, de a înlocui forța noastră operativă aeriană”, a spus ministrul de externe Chrystia Freeland.

Națiunile Unite au spus joi că 177 dintre persoanele pe care le-a trimis în Mali au fost ucise din 2013 și până acum, aceasta fiind cea mai periculoasă operațiune de menținere a păcii din lume. Ultimul atac grav a avut loc pe 20 ianuarie, când jihadiştii din Mali au ucis zece căști albastre din forţele ONU şi au rănit alţi 25.

Ce a spus Iohannis după ședința CSAT din decembrie:

Ca un element de noutate, pe care vreau să îl menționez, în anul 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și de asigurare a suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.