MApN va debloca și va continua procedura de achiziție “Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” în următoarea perioadă după ce ofertanții au obținut avizele ce le lipseau, a declarat miercuri ministrul Gabriel Leș. „Procedura se va relua în sensul că probabil se va atribui către unul dintre cei doi competitori”, a spus Leș.

Baterie de coasta cu rachete NSMFoto: Kongsberg

În octombrie 2018 MApN a lansat o procedură de achiziție unor lansatoare mobile de coastă cu rachete anti-navă - un contract de circa 137 milioane de euro. Procedura însă a fost suspendată la finele anului trecut, după o serie de clarificări cerute de ofertanții interesați.

„S-a suspendat procedura din lipsa unor avize de securitate a celor care au ofertat. astăzi mi s-a spus că într-o săptămână sau zece zile firmele au comunicat că vor avea acele avize. Procedura se va relua în sensul că probabil se va atribui către unul dintre cei doi competitori”, a declarat ministrul Gabriel Leș într-o conferință de presă susținută miercuri.

Cine sunt cei doi competitori la care face referire ministrul Leș nu se știe încă nimic public, deși mai multe companii de apărare s-au arătat interesate de contract.

Astfel, printre ofertanți s-ar putea afla MBDA cu un sistem bazat pe racheta Exocet MM40 block 3, Boeing cu un sistem bazat pe racheta Harpoon Block 2, Diehl Defence cu Saab cu racheta RBS 15 mk 3 și Raytheon cu Kongsberg cu racheta NSM.

În paralel, Armata derulează o procedură - în prezent suspendată - pentru achiziția a patru corvete multifuncționale și modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 ale Forțelor Navale. Contractul va presupune și dotarea navelor cu rachete anti-navă, astfel încât în funcție de rezultatul celor două proceduri e posibil ca Forțele Navale să se doteze cu două tipuri de rachete anti-navă - un tip pe nave, un alt tip pe sistemele de pe coastă.