Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a anunțat marți că liberalii au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o solicitare ca premierul Viorica Dăncilă să fie chemată în Parlament, la începutul lunii martie, pe tema "Ordonanței lăcomiei", care "bagă România în faliment". Ea a spus că cea mai simplă soluție ar fi ca Guvernul să dea o Ordonanță de Urgență care să anuleze OUG 114.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viorica Dăncilă este chemată în Parlament la "Ora Guvernului", în săptămâna 4-8 martie, tema fiind "Opriți Ordonanța Lăcomiei, Ordonanța care bagă România în faliment".

Potrivit liberalilor, Ordonanța 114 "bagă economia României în faliment și toți românii vor plăti scump prostiile acestei guvernări de analfabeți economici".

"Efectele OUG 114/2018 sunt evidente: fiecare cetățean român va fi obligat să plătească taxe și impozite mai mari, la nivelul plafonului maxim; fiecare cetățean român sau companie va plăti mai scump energia electrică, gazul și energia termică, fiecare cetățean român va plăti un abonament mai scump la internet, TV şi telefonie, fiecare cetățean român va plăti rate mai mari pentru împrumuturile bancare şi vor fi înăsprite condiţiile de creditare. Prin OUG 114 se va desființa Pilonul 2 de pensii. Visul PSD-ALDE de a naționaliza Pilonul 2 de pensii va fi pus în practică pentru că nicio firmă privată care administrează astăzi banii din Pilonul 2 de pensii nu va mai rămâne pe piață. Nu în ultimul rând, prin OUG 114, nu vor mai beneficia de creșterile de venituri la care au dreptul deținuții politici, persoanele persecutate în perioada comunistă, urmașii celor care au murit la Revoluție și de răniții din Revoluție”, a spus Raluca Turcan.

Marți, Comisia de buget a Senatului a amânat cu o săptămână discuțiilor privind OUG 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care și introducerea "taxei pe lăcomie" pentru bănci. Amânarea a fost necesară, potrivit șefului comisiei, social democratul Viorel Arcaș, pentru ca toate amendamentele propuse să fie transmise Ministerului Finanțelor pentru a fi analizate.

Ordonanța a produs serioase îngrijorări în mediul de afaceri, fiind criticată atât de comunitatea de business, cât și de Banca Centrală și de organismele europene pentru modul în care a fost promovată dar și pentru lipsa oricărui studiu de impact al acesteia.

Denumită inițial Ordonanța ”lăcomiei”, documentul critică sistemul bancar din cel puțin două motive: primul, acela că băncile în loc să finanțeze economia, preferă să își plaseze banii în titluri de stat, iar cea de-a doua critică e legată de marjele mari cu care acestea lucrează. Pe scurt, băncile românești dau credite prea scumpe populației și bonifică prea modest depozitele românilor.