Premierul Viorica Dăncilă îi cere președintelui Klaus Iohannis "să renunțe la retorica de campanie electorală" și să promulge cât mai repede legea bugetului, "astfel încât copiii să poată beneficia de la 1 martie de creșterea alocațiilor". Dăncilă a spus că Guvernul va adopta în ședința de astăzi Ordonanța de Urgență care reglementează creșterea alocațiilor - inițiativă a opoziției - și s-a lăudat din nou că măsura este meritul PSD-ALDE, care "au identificat corect sursa de finanțare".

Dancila sedinta de guvernFoto: gov.ro

La începutul ședinței de Guvern, Dăncilă a reluat atacurile la adresa președintelui Iohannis, pe care l-a acuzat că "a depășit limitele normale de colaborare cu Guvernul", blocând numirea miniștrilor la Transporturi și Dezvoltare.

Ea a susținut că "românii au nevoie de investiții, nu de jocuri dictate de interese politice", și a făcut apel la Iohannis să renunțe la retorica de campanie electorală și să nu mai blocheze activitatea Guvernului.

Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta în ședința de astăzi Ordonanța de Urgență care reglementeză creșterea alocațiilor - inițiativă a opoziției - și s-a lăudat din nou că este meritul PSD-ALDE, care au identificat corect sursa de finanțare.

”Sper că domnul președinte va promulga cât mai rapid legea bugetului de stat în așa fel încât de la 1 martie să fie plătite alocațiile mărite pentru copii. Adoptăm astăzi Ordonanța de urgență care ne va permite acest lucru. După cum știți, coaliția PSD-ALDE a identificat corect sursa de finanțare și Guvernul a pregătit acest act imediat după votul din Parlament.

Actul normativ prevede că începând cu 1 martie 2019 copiii cu vârsta de până la 2 ani vor primi 300 de lei lunar. Aceeași sumă va fi acordată și pentru copiii cu dizabilități până la împlinirea vârstei de 18 ani. Tot de la 1 martie, cuantumul alocației lunare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani va crește la 150 de lei. Această sumă va fi acordată și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile de învățământului liceal sau profesional până la finalizarea acestor studii.

Viorica Dăncilă a mai spus că în legea bugetului sunt asigurate sumele necesare pentru aceste măsuri.

”Îmi exprim speranța că președintele României va depăși jocul politic și o va promulga. Altfel, orice blocaj nu face altceva decât să confirme încă o dată demersul demagogic al opoziției și al președintelui Iohannis în încercarea de a aduna cât mai multe voturi”, a susținut premierul.

Parlamentul a votat, săptămâna trecută, în plen reunit, un amendament al PNL la bugetul de stat care prevede majorarea alocaţiei copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei, de la 1 martie. Propunerea PNL a trecut cu ajutorul UDMR, într-un moment în care aleşii PSD nu erau majoritari în sală. Sursa de finanţare pentru o astfel de majorare era prevăzută în excedentul înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.