Coaliția PSD-ALDE continuă să blocheze cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, PNL și USR solicitând marți discutarea ei și acuzând tergiversarea cazului. DNA a trimis documentele către Parlament încă din decembrie anul trecut.

Tariceanu Foto: AGERPRES

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a susținut că ar trebui prelungit termenul de studiere a dosarului de la DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale, pentru a da posibilitatea să-l vadă şi senatorii care nu sunt membri ai Comisiei juridice.

”Ar trebui să trimitem la Biroul permanent solicitarea de a studia în continuare dosarul, pentru că BP a fost cel care a stabilit că pot să studieze şi senatorii care nu sunt membri ai Comisiei juridice dosarul", a precizat Cazanciuc în cadrul şedinţei Comisiei juridice, potrivit Agerpres.

În replică, senatorii Daniel Fenechiu (PNL) şi Edward Dircă (USR) s-au opus acestei hotărâri, menţionând că vor cere Biroului Permanent să nu dea curs solicitării senatorilor social-democraţi din comisie.

”Până în 2020 noiembrie, poate să vadă dosarul. În noiembrie, având în vedere că sunt alegerile (parlamentare-n.red), ar fi cazul să înceteze. Dacă e prea scurt 2020 noiembrie, putem să mergem până în decembrie", a comentat, ironic, Fenechiu.

La rândul său, Dircă a spus că s-a stabilit deja până la ce dată se poate consulta dosarul.

”Îmi amintesc că, la ultimul termen, când am discutat chestiunea aceasta, stabilisem că până la data de... se poate consulta dosarul. Practic, acum prelungim termenul", a afirmat senatorul USR.

Membrii Biroului permanent din Senat au decis, în luna decembrie a anului trecut, prelungirea cu zece zile a termenului pentru întocmirea raportului de către senatorii jurişti în cazul cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că preşedintele Senatului ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firma austriacă.