Condamnarea lui Dan Șova la 3 ani de închisoare, anulată. Procesul va fi rejudecat. Sentința, efect al deciziei Curții Constituționale privind completurile de la instanța supremă

de MH     HotNews.ro
Marţi, 19 februarie 2019, 10:15 Actualitate | Esenţial


Dan Sova in Senat
Foto: Agerpres
Instanţa supremă a admis o contestaţie în anulare depusă de fostul parlamentar PSD Dan Şova şi a dispus desființarea deciziei definitive de condamnare la trei ani închisoare primite de acesta în dosarul CET Govora. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca dosarul fie rejudecat. Sentința a fost dată în baza deciziei Curții Constituționale privind completurile de 5 constituite nelegal.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit un prim termen pentru rejudecarea cauzei în 15 aprilie.

"Admite contestaţia în anulare formulată de contestatorul condamnat Şova Dan Coman împotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3174/1/2017. Desfiinţează în parte decizia penală contestată, numai în ceea ce îl priveşte pe contestatorul condamnat Şova Dan Coman. Anulează toate formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 526/1/2016, rămasă definitivă prin decizia penală sus - menţionată, numai în ceea ce îl priveşte pe contestatorul condamnat Şova Dan Coman. Fixează termen pentru rejudecarea cauzei la 15 aprilie 2019, Sala Secţiilor Unite, pentru când se va cita inculpatul Şova Dan Coman la adresele indicate în dosar. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale contestate", este decizia instanţei supreme.

Dan Şova a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă.

În 20 iunie 2018, Dan Şova a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, el având de plătit şi 100.000 euro. În acelaşi dosar, fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

În cazul lui Şova, completul de cinci judecători a menţinut condamnarea dată de instanţa de fond.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11135 vizualizari

 • +39 (41 voturi)    
  Rămâne cum știm (Marţi, 19 februarie 2019, 10:21)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Creatura D.S. e un hoț ordinar, unul din ticalosii care au distrus RO, care urmeaza a fis spalat de komisarul poporului Toader, lepra notorie, ticalos, carierist si ex-procuror ceausist colab al Securitatii.
  • +19 (25 voturi)    
   Arestarea judecatorilor corupti de la CCR (Marţi, 19 februarie 2019, 11:15)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   La ICCJ sunt doar niste oi, care se arunca in prapastie daca asa le spune CCR ?
   ICCJ nu si-a dat seama de aberatia Deciziei CCR ?
   CCR nu se poate pronunta pe legalitate, ci doar pe constitutionalitate.
   Chiar daca am accepta Decizia aberanta a CCR, ea trebuie aplicata doar in viitor, doar pentru procesele care incep dupa data Deciziei CCR.
   Daca completurile de 5 judecatori nu au fost legal constituite, nu inseamna ca infractorii sunt nevinovati, nu inseamna ca pot fi anulate condamnarile.
   Condamnarile au fost decise tot de judecatori de la ICCJ, din care doar unul, chiar presedintele ICCJ, nu a fost tras la sorti. Nu exista nicio justificare sa anulezi o decizie definitiva si irevocabila.
   Daca se dovedeste ca presedintele ICCJ este incompetent, corupt sau santajabil, atunci s-ar putea lua in calcul, in anumite conditii rejudecarea unui proces.
   Unele condamnari au fost date cu 5 - 0, cu 4 - 1, cu 3 - 2, dar presedintele ICCJ a votat pentru achitare, deci votul presedintelui ICCJ nu a contat in decizia de condamnare. De ce sa fie anulata sentinta si in aceste cazuri ?
   • -1 (9 voturi)    
    si daca primeste pedeapsa mai mare? (Marţi, 19 februarie 2019, 15:27)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    juri ca ramai la aceeasi parere si ca nu te bucuri?
  • -13 (27 voturi)    
   Mai bine fii cu ochii pe realitate! (Marţi, 19 februarie 2019, 11:32)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nu mai sta cu ochii pe noi, incerca sa intelegi pe ce lume traiesti, ca daca nu esti atent, te prosteste propaganda #rezist. Sova nu a scapat din cauza CCR, ci din cauza judecatorilor de la ICCJ care nu au respectat legea!
   • +1 (11 voturi)    
    ICCJ a respectat legea (Marţi, 19 februarie 2019, 11:51)

    Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

    Legea spunea ca judecatorii sunt trasi la sorti, iar presedintele completului este presedintele ICCJ sau vice-presedintele ICCJ. De aceea, nu a mai fost tras la sorti al 5-lea judecator din complet.
    Daca al 5-lea membru al completului era un sofer, un portar, un macelar, un medic sau un inginer, ai putea spune ca ceva era nelegal, dar al 5-lea membru a fost tot un judecator de la ICCJ, chiar presedintele ICCJ.
    Decizia aberanta a CCR trebuia atacata in justitie, iar parchetul trebuia sa-i retina preventiv si sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, iar presedintele trebuia sa-i revoce.
    • +4 (12 voturi)    
     Unde-i lege, nu-i tocmeala (Marţi, 19 februarie 2019, 13:48)

     cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

     Legea 255/2013, art 32

     (4) Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție aprobă numărul și compunerea completelor de 5 judecători, la propunerea președintelui Secției penale. Judecătorii care fac parte din aceste complete sunt desemnați, prin tragere la sorți, în ședință publică, de președintele sau, în lipsa acestuia, de vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Schimbarea membrilor completelor se face în mod excepțional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

     (5) Completul de 5 judecători este prezidat de președintele sau vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, atunci când acesta face parte din complet, potrivit alin. (4), de președintele Secției penale sau de decanul de vârstă, după caz."

     Presedintele/vicele ICCJ prezideaza completul de 5, atunci cand face parte din complet CONFORM ALIN 4 (adica atunci cand s-a nimerit prin tragere la sorti sa faca parte din complet). E destul de simplu de inteles, asta daca esti imun la propaganda #rezist si #farapenali.
    • +7 (9 voturi)    
     aberezi (Marţi, 19 februarie 2019, 14:54)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

     Legea spunea ca se trag TOTI la sorti iar iccj a considerat cu de la sine putere, administrativ, ca presedintele completului se pune din pix.

     La cate chestii se castiga/pierd pe procedura in state, ca sa nu mai pomenesc de precedente, ca e alt sistem, ti-ai fi taiat venele neintelegand niste principii simple de drept care nu au legatura cu vreun partid.
   • +1 (7 voturi)    
    De unde iei solda? (Marţi, 19 februarie 2019, 12:05)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

    De la Moscova?
    • -1 (3 voturi)    
     argumentul asteptat! (Marţi, 19 februarie 2019, 15:58)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     si cel mai bun! Gata, ai inchis gura tuturor cu finetea ta.
   • 0 (6 voturi)    
    claaaar (Marţi, 19 februarie 2019, 12:27)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

    ccr nici nu a decis (IMPOTRIVA legii si constitutiei) ca se pot schimba sentinte definitive...

    tovarase... stiu ca gustul se rahat proaspat de pa fundu lui dragnea iti place la nebunie... dar hai sa vedem realitatea! intr-o tara civilizata NU se anuleaza decizii pt asa ceva!
   • +1 (3 voturi)    
    A scapat ca asa a vrut TuDorel (Marţi, 19 februarie 2019, 15:33)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

    Pt ca nu era si Elvis in Comitet!!!
 • +26 (28 voturi)    
  PSD si Infractorii (Marţi, 19 februarie 2019, 10:25)

  florinos [utilizator]

  PSD si rectorul UAIC Tudorel Toader au distrus Justiția din România, acum dacă ești politician si ai furat vei fi eliberat din motive inventate.

  PSD si Tudorel Toader vor rămâne in pagina Neagra a istoriei.
 • +21 (23 voturi)    
  justitie psd (Marţi, 19 februarie 2019, 10:25)

  zot [utilizator]

  asta se va intampla tuturor coruptilor din psd
  traiasca tudorel si gasca lui!
  • +4 (4 voturi)    
   VA fi o intamplare (Marţi, 19 februarie 2019, 12:09)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui zot

   Va fi desigur o simpla intâmplare că in toate proesele care se reiau pe baza ukazului Dorneanu-CCR, verdictul va fi de achitare. In pagina neagra a istoriei, nume ca bolsevicul tradator Dorneanu, slugile politruce Enache, Pivnicieru, Varga, jigodia Toader & Co. vor sta alaturi de marii tradatori ai RO si criminalii care au ucis in 89.
 • +19 (25 voturi)    
  mda (Marţi, 19 februarie 2019, 10:26)

  SoulSearcher [utilizator]

  eu n-am auzit despre anularea unui intreg proces terminat si a unei sentinte definitive in nicio tara din lume.. nici prin congo nu cred ca e asa ceva...

  nici la americani cand se intampla sa execute un prizonier, si dupa ani si ani se dovedeste ca a fost nevinovat.. tot nu se anuleaza sentinta..

  numai la noi e posibil sa revii si sa anulezi retroactiv sentinte definitive
  • +1 (1 vot)    
   lege (Marţi, 19 februarie 2019, 15:31)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Pai daca se respecta legea poate nu mai era nevoie....
   • +1 (1 vot)    
    mda (Marţi, 19 februarie 2019, 17:10)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    si ai impresia ca sova e curat lacrima ?

    vorba aia, si pe Al Capone l-au bagat la zdup pentru evaziune fiscala, nu pt faptul ca au murit cateva sute sau mii de oameni de mana lui
 • +22 (24 voturi)    
  ramanem la mana infractorilor (Marţi, 19 februarie 2019, 10:33)

  MG [utilizator]

  noi intr-o tara saraca, indobitocita, ei in tari straine cu banii nostri
 • +18 (24 voturi)    
  Ați râs de el... (Marţi, 19 februarie 2019, 10:34)

  Barosanu_nr1 [utilizator]

  ... când se dădea omul cu mir. Uite că i-a ajutat :))
 • +23 (25 voturi)    
  Se reia, se treneaza se prescrie (Marţi, 19 februarie 2019, 10:40)

  PuieMonta007 [utilizator]

  un fel de amnistie.. Bravas natiune aveti cele mai fitze javre!
 • +25 (27 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 19 februarie 2019, 10:46)

  qwerasdf [anonim]

 • +20 (22 voturi)    
  asta inseamna nepasarea (Marţi, 19 februarie 2019, 10:49)

  Captain Obvious [utilizator]

  infractori pe strada
 • +12 (14 voturi)    
  data viitoare... (Marţi, 19 februarie 2019, 11:27)

  2304 [utilizator]

  ... la alegeri toata lumea, daca nu iar va castiga p$d cu 17%. Mergem la alegeri si punem infractorii unde le este locul. Putem incepe cu europarlamentarele sa trimitem p$d la cosul de gunoi
 • -10 (16 voturi)    
  cine plateste (Marţi, 19 februarie 2019, 11:32)

  vodatepes [utilizator]

  Cine plateste reluarea procesului? Madam Tarcea de ce nu a respectat legea? Sa plateasca
 • +13 (15 voturi)    
  E infiorator ce fac pesedistii (Marţi, 19 februarie 2019, 11:38)

  Parzivall [utilizator]

  Pur si simplu au creat haos in justitie, hotii ordinari nu mai pot fi trasi la raspundere.
  Hai postati, trambitati Noua Iepoca de Haur.
 • +15 (17 voturi)    
  Sa le dam drumul la toti si sa fim sclavii lor! (Marţi, 19 februarie 2019, 11:43)

  V. Istina [utilizator]

  O judecata este totusi o judecata. Adica impartiala si corecta, deci un act juridic valid!

  Ce legatura are vina stabilita juridic (deci obiectiv) cu un detaliu administrativ de functionare a justitiei?

  Imi pare ca e ca si cum mi s-ar spune, ca tot ce am muncit in ultimul an e irelevant si nu va fi platit, pentru ca mi-am luat la munca prea des blugii maro si ar fi trebuit sa ii port mai des pe cei negri, desi munca mea nu e afectata de hainele pe care le port. Aberatie juridica, pur si simplu.

  Astia nu-si dau seama ca puscaria e solutia favorabila pentru ei? Cel putin pentru ticalosul asta, sa scape doar cu trei ani, asta e ... nimic!

  Futu-i completul masii de tara napadita de borfasi!
 • +7 (9 voturi)    
  CCR, usa din dos prin care sunt eliberati banditii (Marţi, 19 februarie 2019, 11:47)

  larex [utilizator]

  Tovarsaiii de nadejde de la CCR si-au facut datoria, au scapat borfasii de puscarie.
 • +7 (9 voturi)    
  incet incet (Marţi, 19 februarie 2019, 12:25)

  liviu_ [utilizator]

  romania revine la "normal"

  mai ramane sefu de la ICCJ si procuroru general si psd chiar si-a luat tara inapoi!

  in 2 ani gata... au facut praf justitia!
  felicitari psd si votantilor lor! acum cand o sa va fure sau o sa va violeze sau omoare... ii rog pe mazeta, asistat, cucuveaua mov etc sa se adreseze psd , nu politiei sau procuraturii!
 • +4 (4 voturi)    
  Relativ simplu (Marţi, 19 februarie 2019, 15:35)

  noi2013 [utilizator]

  era sa se respecte legea. Daca erau vinovati, orice complet era, tras la sorti in totalitate, ar fi dus la pedepsirea celor in cauza.

  Daca seful completului pus din pix a schimbat decizia, nu e in regula si ar trebui ca cei care au dus la aceasta situatie sa plateasca... timpul si banii pentru rejudecare
 • 0 (4 voturi)    
  rule of law!? (Marţi, 19 februarie 2019, 15:58)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  si daca ne place, si daca nu ne place! Greu de digerat de unii care nuami despre "rule of law" vorbesc si posteaza....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by