România a introdus pe agenda ședinței de marți a Consiliului Afacerilor Generale problema respectării valorilor europene și a statului de drept în Ungaria și Polonia. Ședința va fi condusă de ministrul român pentru afaceri europene, George Ciamba, și va pregăti și Consiliul European din 21-22 martie.

George CiambaFoto: mae.ro

Pe lângă pregătirea reuniunii șefilor de stat și de guverne de la Bruxelles, în ședința de marți va fi discutat cadrul financiar multianual, organizarea de alegeri libere pentru Parlamentul European și respectarea valorilor UE în Ungaria și a statului de drept în Polonia, state deja sancționate pentru derapajele înregistrate, fie prin rezoluții ale Parlamentului European (în cazul Budapestei), fie prin activarea, în premieră, a articolul 7 din Tratatul UE în cazul polonezilor, procedură demarată de Comisia Europeană.

România a intrat și ea în vizorul oficialilor europeni din cauza modificărilor în domeniul justiției. Deși nu s-a confruntat cu activarea art 7, Parlamentul European a adoptat o rezoluție și în cazul Bucureștiului în care erau criticate legile justiției și acțiunea jandarmeriei la protestul din 10 august.