Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Tîrgu Ocna și Periprava să contacteze instituția pentru o serie de teste ADN pentru identificarea victimelor.

Tg. Ocna si PeripravaFoto: IICCMER

Potrivit IICCMER, în urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent au fost descoperite osemintele a 53 de deținuți politici, 40 provenind de la Periprava și 13 de la Tîrgu Ocna.

”Rămășițele pământești recuperate se află depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Cea mai importantă procedură medicală este reprezentată de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate în vederea identificării acestora. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin în sarcina statului”, arată comunicatul IICCMER.

Astfel, potrivit comunicatului, IICCMER face apel la rude și urmași să contacteze pe orice cale instituția sau direct pe organizatorul și responsabilul cercetărilor arheologice, Gheorghe Petrov (tel. 0721 400 396), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate și a îndrumării către autoritățile care au în sarcină identificarea victimelor.