Tudorel Toader vrea să stabilească prin ordonanţă de urgenţă procedura de desemnare a procurorului european din partea României, potrivit unui proiect transmis la Consiliul Superior al Magistraturii, scrie Digi24. Documentul prevede că ministrul Justiţiei face lista de propuneri, după o selecţie făcută de o comisie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia de selecție va fi condusă de Tudorel Toader și va fi desemnată tot de ministrul Justiției. Din această comisie de selecție, care va avea patru membri pe lângă cel care o va conduce, ar urma să facă parte un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al României, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, și de asemenea doi specialiști în cooperare internațională în materie penală, care la rândul lor vor fi propuși de ministrul justiției, Tudorel Toader.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, pentru care Tudorel Toader cere avizul CSM, orice procuror sau judecător cu cel puţin 15 ani experienţă şi grad profesional maxim îşi poate depune candidatura, însă este importantă şi experienţa în combaterea fraudelor cu bani europeni. După un interviu, care va fi public, ministrul selectează trei nume, din care Consiliul Uniunii va desemna procurorul european din partea României.

Regulamentul Parchetului European prevede că, până la finalul lunii martie, fiecare stat care l-a ratificat trebuie să trimită Consiliului Uniunii trei propuneri pentru reprezentantul său în colegiul Parchetului al cărui rol este combaterea fraudelor cu fonduri europene.

După o procedură similară, tot ministrul Justiţiei va face propunerile pentru funcţiile de procurori europeni delegaţi, cei care rămân în ţară şi lucrează efectiv în dosarele de fraudă cu fonduri europene cu prejudicii mari sau în care sunt implicaţi cetăţeni sau firme din mai multe state.