Osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse în februarie 2003 din Portugalia, vor fi aşezate alături de cele ale fiului său, Regele Mihai, în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş, anunță Agerpres.

3 Regele Carol al II-lea si Principele Mihai in 1931Foto: AGERPRES

Potrivit basilica.ro, evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 martie, începând cu ora 12,00.

Cu acest prilej, vor fi oficiate slujbe de pomenire atât în vechea Mănăstire Curtea de Argeş, unde sunt înmormântaţi primii regi ai României, Carol I, Elisabeta, Maria şi Ferdinand, cât şi în noua necropolă Regală finalizată în 2016, când a murit Regina Ana.

"Este firesc ca un rege să îşi ducă somnul de veci în condiţii corespunzătoare cu rangul pe care l-a avut. Alături de tatăl său, de mama sa şi de fiul său", a declarat Arhiepiscopul Calinic al Argeşului pentru Antena 1, citat de basilica.ro.

Sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea se află de 16 ani într-o capelă în curtea mănăstirii Curtea de Argeş.

Regele Carol al II-lea a murit în exil, în Portugalia, pe 4 aprilie 1953 şi este singurul rege al României care a fost înhumat până acum în afara unei biserici. Suveranul a avut parte de funeralii regale pentru că se înrudea cu regii Portugaliei şi abia în 2003 osemintele au fost repatriate în România.

În acest an, vor fi aduse la Curtea de Argeş şi rămăşiţele Reginei Elena din Elveţia şi cele ale principelui Mircea de la capela Castelului Bran, mai informează sursa citată.