Guvernul va da o Ordonață de Urgență pentru a putea majora alocațiile copiilor de la 84 de lei la 150 de lei începând cu 1 martie, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, vineri, în Parlament, după adoptarea bugetului de stat. Ea a spus că a discutat cu ministrul Muncii, că aceasta este singura modalitate de reglementare și a acuzat de neseriozitate opoziția, care a depus acest amendament și a indicat ca sursă de finanțare excedentul bugetar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ea a acuzat PNL de neseriozitate, spunând că nu este corectă modalitatea propusă de liberali pentru creșterea alocațiilor.

"Există Legea alocațiilor de stat 61 pe 1993, iar ca să putem modifica alocațiile trebuie dată o Ordonanță de Urgență care sa reglemteze calculul acestor alocații. Am găsit modalitatea și mă uimește că se vede neseriozitate să spui ca iei din excendentul bugetar ca să mărești alocațiile. Oricum, vom adopta această Ordonanță. Nu aveai cum să iei din excendentul bugetar banii. Oricum, deficitul este sub 3%, ne încadrăm în normele europene, 2,76%, este totul corect", a declarat Dăncilă.

De asemenea, întrebată dacă se așteaptă ca Iohannis să retrimită bugetul în Parlament, Dăncilă a spus că nu este ușor de prevăzut ce va face președintele și l-a acuzat din nou că tergiversează numirea ministrului la Transporturi

"Am văzut un răspuns al președintelui legat de Lia Olguța Vasilescu, dar nu am nici până acum un răspuns pentru Ministerul Transporturilor. Mă întrebați ce face președintele cu bugetul, când eu nu știu ce face cu ministrul de la Transporturi", a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată despre criticile președintelui legate de tăierea bugetului serviciilor, Dăncilă a spus că Iohannis trebuie să își asume ceea ce a spus și "să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce face": "Mă refer atât la numirea ministrului Transporturilor, cât și bugetul de stat".

Parlamentul a votat, joi în plen reunit, un amendament al PNL la bugetul de stat care prevede majorarea alocației copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copiii cu vârsta până în 2 ani alocațiile vor crește de la 2 la 3 milioane de lei, începând cu 1 martie. Sursa de finanțare pentru o astfel de majorare era prevăzută în excedentul înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.

Ulterior, social-democrații au revenit asupra modificării, Liviu Dragnea precizând de la tribuna Parlamentului că sursa de finanțare precizată de liberalii nu este sustenabilă. Liderul PSD a adăugat că majorarea alocației pentru copii poate fi făcut doar prin mărirea deficitului bugetar.

Pentru a putea efectua această modificare la proiectul de buget, Comisia de buget a Camerei Deputaților a revenit asupra Legii privind plafoanele, majorând deficitului bugetar de la 2,55%, cât era inițiat, la 2,76%, pentru a putea asigura finanțarea creșterii alocației pentru copii.

Raportul suplimentar de admitere cu amendamente al Comisiei de buget a fost votat vineri dimineață de Camera Deputaților.