Agențiile Reuters și AFP relatează pe larg cazul Laurei Codruța Kovesi, care a anunțat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, subliniind că ”Bucureștiul vrea să-i blocheze candidatura pentru o înaltă funcție europeană”, aceea de procuror-şef european. Cazul fostului procuror-șef al DNA a fost preluat și de New York Times.

captura titlu AFP despre KovesiFoto: Captura

Potrivit AFP, convocarea are loc într-un context delicat, întrucât ”Kovesi este favorită” pentru a deveni primul procuror-șef european în timp ce România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și, ca atare, este obiectul unei atenții deosebite din partea partenerilor europeni.

Agenția franceză subliniază că social-democrații aflați la putere în București conduc o campanie de discreditare a candidaturii lui Kovesi, foarte populară în opinia publică, dar criticată de o parte a clasei politice.

”Pentru mai bine de un an, aceasta a fost ținta majorității social-democrate, care o acuză de abuz de putere și că a acționat, alături de restul sistemului judiciar și cu serviciile secrete, ca stat paralel”.

De asemenea, AFP punctează că opoziția de centru-dreapta a denunțat miercuri seară ”o tentativă de intimidare și o acțiune de a o compromite pe doamna Kovesi”.

Reuters amintește în primele rânduri că în timpul șefiei Laurei Kovesi la DNA, rata condamnărilor pentru corupție au crescut, ceea ce i-au adus acesteia laudele Uniunii Europene.

Cazul candidatului român la funcția de procuror-șef al Parchetului European a fost preluat și de New York Times, care citează Reuters, agenție care subliniază că România este printre cele mai corupte state, iar sistemul judiciar este monitorizat atent de către Bruxelles.

Citește și