Miniştrii Apărării din statele membre NATO, reuniți la Bruxelles, se declară îngrijorați că Rusia continuă dezvoltarea și dislocarea sistemului de rachete SSC-8, prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), subliniind că aceasta reprezintă un risc semnificativ la adresa securității euro-atlantice.

NATOFoto: MApN

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), în prima zi a reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, aceștia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de continuarea de către Rusia a dezvoltării şi dislocării sistemului de rachete SSC-8, prin încălcarea Tratatului INF, și au subliniat că aceasta reprezintă un risc semnificativ la adresa securităţii euroatlantice şi că "NATO va continua să menţină o postură credibilă şi eficientă de descurajare şi apărare".

Elementul central al discuţiilor a vizat identificarea implicaţiilor încălcării de către Rusia a tratatului şi modul în care Alianţa trebuie să se adapteze la această nouă situaţie, precizează MApN.

De asemenea, miniştrii aliaţi ai apărării au adoptat Directiva Politică 2019, document esenţial pentru direcţionarea planificării apărării în cadrul NATO pentru următorii patru ani.

În prima zi a reuniunii, un element important pe agendă a fost partajarea echitabilă a responsabilităţilor, iar România şi-a reconfirmat angajamentul pentru continuarea alocării a două procente din PIB pentru cheltuielile de apărare şi pentru menţinerea acestui nivel de alocare pentru următorii ani, adaugă sursa citată.