Instanța a respins definitiv recursul Primăriei Capitalei și menține decizia potrivit căreia toate cele 22 de companii municipale au fost înființate cu încălcarea legii, anunță consilierul USR Roxana Wring. Ea spune că, în aceste condiții, companiile municipale înființate de Gabriela Firea trebuie desființate în cel mai scurt timp posibil.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consilierul municipal USR anunță o victorie definitivă pentru bucureșteni și pentru USR București: decizie irevocabilă a judecătorilor, care confirmă că toate companiile municipale au fost înființate cu încălcarea legii.

Curtea de Apel București a respins miercuri recursul Primăriei, ceea ce înseamnă că se menține decizia inițială din noiembrie anul trecut, prin care s-a constatat încălcarea legii în cazul înființării companiilor.

"Gabriela Firea nu mai are de acum înainte absolut nicio scuză pentru a ține artificial în viață Companiile Municipale. Așa cum am arătat de nenumărate ori, aceste structuri au fost gândite doar ca să toace bani publici pe contracte și salarii. Companiile trebuie desființate în cel mai scurt timp posibil!", spune consilierul USR Roxana Wring.

Instanța a anulat în 23 noiembrie 2018 hotărârile de înființare a celor 22 de companii municipale ale Primăriei Capitalei, în procesul a fost intentat de USR București. Decizia instanței a fost atacată de Primăria Capitalei.

Hotărârile prin care s-au înființat cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei ar fi trebuit aprobate cu votul a două treimi, nu cu majoritate simplă, se arată în motivarea Curții de apel București la decizia de anulare a acestora. Mai mult, instanța spune că asocierea dintre firma Ciclop SA (tot a Primăriei) și Consiliul General, în toate cele 22 de companii municipale, este una de formă deoarece Ciclop SA nu poate veni cu un aport real, în bani ori expertiză pentru a presta servicii ce nu au nici o legătură cu profilul său de activitate.

Imediat după pronunțarea instanței, Gabriela Firea a declarat că decizia nu are niciun efect și a mers mai departe cu companiile municipale.

Primăria Capitalei a investit în cele 22 de companii municipale circa 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În plus, din 2017, de la înființare, la aceste societăți au fost angajați mii de oameni și l-au fost delegate principalele servicii publice din oraș, de la iluminatul public, semaforizare, întreținere străzi la parcări sau cimitire.

În prezent, USR are pe rol un proces de desființare a celor 22 de companii municipale.