Jurnalistul premiat Maria Ressa, director al unui site de știri din Filipine cunoscut pentru poziția critică la adresa puterii, a fost eliberată din arest, pe cauțiune, relatează BBC News. Decizia vine după ce arestarea ei de către ofițerii biroului național de investigații care au descins miercuri în redacție a stârnit un val de revoltă la nivel internațional.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ressa a fost arestată miercuri sub acuzația de calomnie. Organizațiile care militează pentru libertatea presei au acuzat autoritățile din Filipine de acțiuni de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor.

Șefa site-ului Rappler a fost acuzată de calomnie pornind de la o anchetă publicată în urmă cu șapte ani, care viza legăturile dintre un om de afaceri și un fost judecător. Infracțiunea pe care ar fi comis-o Maria Ressa este pedepsită cu 12 ani de închisoare. În ultima vreme, jurnalista s-a confruntat și cu alte acuzații, inclusiv cea de evaziune fiscală.

Potrivit AFP, cauțiunea a fost fixată la 100.000 pesos ($1,900; £1,470) și este a șasea oară când jurnalista este obligată să plătească o cauțiune.

Arestarea ei a generat incluisv reacția fostului secretar de stat american Madeleine Albright.