Cu un necesar anual de 260.000 de imigranți, Germania își deschide și mai tare porțile angajaților străini calificați

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Miercuri, 13 februarie 2019, 16:35 Actualitate | Esenţial


sigla Rieker
Foto: Facebook
Germanii fac analize și previziuni de specialitate pe termen lung, pentru a putea gestiona marea problemă a lipsei de forță de muncă. Un astfel de studiu, al fundației Bertelsmann, a fost făcut public ieri și anunță că Germania are nevoie anual de 260.000 de migranți non-germani, pentru a-și putea acoperi necesarul de forță de muncă, până în 2035. Pentru anul 2060, previziunea ajunge la aproape o jumătate de milion.


Peste jumătate din firmele germane au în prezent probleme în găsirea personalului necesar. Deși în Germania lucrează mai mulți oameni ca niciodată, peste un milion de locuri de muncă sunt vacante. Companiile se plâng tot mai tare, numesc lipsa de specialiști cel mai mare risc antreprenorial. Între cele mai deficitare profesii și meserii sunt „inginere femei, meșteșugari, îngrijitori”.

Studiul făcut de experții de la Institutul de Cercetare a ocupării forței de muncă (IAB) și Universitatea din Coburg a examinat de câți profesioniști din străinătate ar fi nevoie. În numele Fundației Bertelsmann, experții au calculat, așadar, de cât de multă imigrație are nevoie piața germană a forței de muncă, pentru a compensa creșterea numărului de angajați pierduți.

„Printr-o imigrație netă de 420.000 de migranți non-germani (și în vederea mereu crescândelor cote ocupaționale), potențialul de persoane disponibile pentru angajare s-ar menține aproape constant; la o migrație netă de 200.000 de persoane, acesta ar scădea cu 6,3 milioane, până în 2060, se precizează în studiul intitulat „Imigrație și digitalizare – câtă migrație din state terțe are nevoie pe viitor piață muncii germane?“ de Johann Fuchs, Alexander Kubis și Lutz Schneider.

Referitor la anul mai apropiat, 2035, în fiecare an ar trebui să vină în Germania 260.000 de migranți, pentru ca „necesarul de forță de muncă să fie oarecum acoperit“. Aceasta este singura modalitate de a limita reducerea demografică a angajaților, la un nivel acceptabil. În calcul se ia și prognoza a 114.000 de persoane venite în Germania, din Uniunea Europeană. Prin urmare, aproximativ 146.000 de persoane ar trebui să provină din spațiul non-UE.

Imigrația anuală previzibilă din alte state ale UE nu va fi suficientă, potrivit studiului. Viitorul Brexit nu va schimbă acest lucru în mod fundamental, ci ce va crește doar temporar imigrația în Germania. Vecinii europeni ai Germaniei se confruntă și ei cu îmbătrânirea societății. În plus, stimulentele pentru migrație s-ar diminua în viitor, deoarece statele membre UE se vor alinia cu timpul, din punct de vedere economic. Prin urmare, se aşteaptă ca doar aproximativ 114.000 de imigranți să vină din UE.

"Astăzi, prea puțini lucrători calificați din ţări terțe emigrează în Germania", declară Jörg Dräger, CEO al Bertelsmann Stiftung. Potrivit statisticilor din Registrul central al străinilor, în 2017 nu mai erau mai mult de 38.000 de persoane din această categorie. Germania ar trebui, în consecință, să controleze mai bine acest aflux, iar „legea imigrației ar trebui să fie adoptată rapid“, consideră Dräger.

Potrivit unui studiu realizat de Camera germană de Comerț și Industrie (DIHK), este semnificativ faptul că mai mult de jumătate din companiile germane, chestionate cu privire la angajarea de profesioniști din țări din afara UE, se arată deschise acestei perspective. “Peste 60% dintre firme văd în lipsa de specialiști cel mai mare risc pentru dezvoltarea afacerii lor”, a spus Achim Dercks, vicepreședintele DIHK.

Pe viitor, e nevoie de mai multă imigrație calificată – și din statele din afara UE, a precizat el. “Pentru ca acest lucru să reușească, trebuie să acționăm în străinătate în favoarea imigrației în Germania, iar concomitent la reguli de imigrare mai ales pentru cei calificați profesional, ca și la o ofertă mai bună de cursuri de germană”, a adăugat el.

La finele anului 2018, guvernul federal a prezentat un proiect de lege privind imigrația muncii calificate. Oricine este calificat profesional și vorbește bine germana ar trebui să poată veni în Germania fără contract și să-și caute un loc de muncă, timp de o jumătate de an. Pană acum, acest lucru a fost posibil numai pentru absolvenți.

În noul proiect de lege se elimină și restricția în vigoare, când solicitanții non-germani aplicau pentru așa-numitele „ocupații deficitare”, unde bazinul de selecție era larg. Se intenționează și renunțarea la prezenta verificare prioritară obligatorie - dacă pentru locul de muncă respectiv nu se găsește un candidat german sau un cetățean UE. Această condiție ar urma să cadă, dacă nu intervin schimbări majore pe piață muncii. Proiectul de lege va fi discutat vineri în camera legislativă a Parlamentului german.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2226 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Statistici false făcute după Indeed și Glassdoor (Miercuri, 13 februarie 2019, 16:57)

  simplex1 [utilizator]

  Germania are nevoie de chiriași ca în Canada, nu de forță efectiva de munca. Cei bătrâni mor, nu mai este cine sa ocupe camerele în care locuiau aceștia și în consecință proprietarii au pierderi. Emigrantul primește ajutor social pe care îl da integral pe chirie și mâncare.

  Statisticile privitoare la deficitul forței de munca din Germania sunt total greșite. Se realizează numărând posturile neocupate de pe situri cu joburi ca Indeed sau Glassdoor unde 99% din anunțuri sunt false.
 • 0 (4 voturi)    
  totusi (Miercuri, 13 februarie 2019, 17:00)

  martel55 [utilizator]

  ce inseamna lipsa fortei de munca? lipsa sclavilor care sa muncerasca pe nimic pentur marile corporatii? ca asta e fix informatia crae lispeste din toate aceste analize, nimeni nu vrea sa spuna ca de fapt lipsa fortei d emunca inseman a lipsa sclavilor care sa munceasca pe salarii de dumping fata de cetatenii germani, si singurim beneficiari sunt marile corporatii care isi rotunjesc si mai mult profiturile
  • +1 (3 voturi)    
   Înseamnă (Miercuri, 13 februarie 2019, 19:25)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Înseamnă că rata șomajului este sub 4%, deci nu există, efectiv, suficienți oameni care să ocupe posturile existente. Asta înseamnă lipsa forței de muncă.
 • +1 (5 voturi)    
  Azi prea puțini lucrători calificați din tări tert (Miercuri, 13 februarie 2019, 17:02)

  xolv [utilizator]

  Ciudat, Orientul Mijlociu si Africa fiind cunoscute pentru forta de munca "inalt calificata" si cursurile de "germana"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by