Directorul unui site de știri din Filipine, cunoscut pentru poziția critică față de guvern, a fost arestat sub acuzația de calomnie. Maria Ressa a precizat că acuzațiile care i se aduc nu sunt altceva decât un pretext al guvernului președintelui Rodrigo Duterte de a pune pumnul în gura presei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acțiunea împotriva șefei site-ului Rappler este punctul culminant al unei serii de acuzații ce i-au fost aduse, insclusiv cea de evaziune fiscală. Jurnaliștii mai spun că arestarea are legătură cu o anchetă publicată de site prin mai 2012, cu patru luni înainte de intrarea în vigoare a unei legi pe care teoretic Maria Ressa ar fi încălcat-o.

Jurnaliștii site-ului Rappler au transmis live incidentul arestării, pe twitter și pe facebook. Filmările publicate îi arată pe ofițeri vorbind cu Maria Ressa, în timp ce jurnaliștii transmit live ceea ce se întâmplă.

Ofițerii de la Biroul Național de Investigații le-au cerut ziariștilor să înceteze imediat filmările și să nu mai facă poze, scrie BBC News.

Site-ul Rappler a fost fondat în 2012 de Ressa și alți trei jurnaliști, devenind cunoscut publicului larg pentru anchetele publicate de atunci. De asemenea, este una dintre puținele instituții de presă care l-a criticat fără menajamente pe președintele Duterte, punând mereu sub semnul întrebării politicile publice promovate de acesta.