Taximetriștii protestează din nou, miercuri dimineață, în Piața Victoriei din Capitală, față de "ilegalitățile” practicate de platformele de tip Uber. Protestul a început la ora 9.00, în fața Guvernului fiind parcate peste 1.500 de mașini, potrivit liderilor sindicali. Traficul în zonă este restricționat începând cu ora 6.30. Tot miercuri au loc proteste în mai multe orașe, precum Arad, Timișoara, Iași, Brașov, Târgu Mureș.

taximetristiFoto: Hotnews

UPDATE 12.45 -

Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) Bucureşti, Bogdan Dincă, a declarat pentru Agerpres că în faţa Palatului Victoria se află între 1.500 şi 1.700 de maşini, iar simultan au loc proteste și în Iaşi, Braşov, Constanţa, Timişoara, Slatina, Târgu Mureş și Arad.

"Dorim ca Guvernul României să promoveze ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38 (Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere - n. r.), modificare care se referă la posibilitatea de a sancţiona pe cei care execută transport public de persoane şi în special transport în regim taxi, fără autorizaţie. În acest moment ei nu pot fi sancţionaţi din cauza faptului că există în lege sintagma 'în mod repetat' şi trebuie dovedit acest caracter de repetabilitate", a spus preşedintele COTAR Bucureşti.

La rândul său, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a precizat că o delegaţie a taximetriştilor va depune un memoriu la Guvern.

"Ne-au chemat acum înăuntru (la Guvern - n. r.) să depunem petiţia. Cerem doar să se elimine această sintagmă 'în mod repetat' din Legea 38, astfel încât legea să fie respectată de toată lumea. Mai mult, dacă deţinem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, înseamnă că România trebuie să respecte şi hotărârea Curţii Europene de Justiţie din 20 decembrie 2017, iar a veni în România şi a crede că faci o activitate nereglementată, neautorizată, nelicenţiată înseamnă că ai impresia despre noi că suntem o ţară bananieră. Nu, vii în România, te supui legilor în vigoare şi poţi să faci ce activitate vrei. Nouă nu ne e frică de concurenţă loială, dar ceea ce se întâmplă astăzi, haosul care este în transportul de persoane, aceste entităţi care fac transport de persoane - peste 100.000 de maşini în toată ţara - a ajuns un fenomen care văd că nu se poate stopa sub nicio formă", a explicat Ştefănescu.

Taximetriştii vor încheia protestul la ora 15:00, iar următoarea manifestație este programată pentru 27-28 februarie. Totuşi, Ştefănescu s-a declarat încrezător că protestatarii vor obţine ceea ce solicită de la premierul Viorica Dăncilă.

Întrebat pe ce se bazează, în condiţiile în care s-a mai cerut acest lucru Guvernului în repetate rânduri, Ştefănescu a răspuns: ''Nu i-am solicitat-o doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, dar presupun că doamna prim-ministru va ţine cont de această doleanţă simplă a noastră, mai ales că noi nu facem mitinguri politice, noi nu venim să dăm guverne jos, noi avem nevoie de o stabilitate guvernamentală".

UPDATE 9.13 - Câteva sute de taximetriști protestează în fața Guvernului, unde au venit cu mașinile. Traficul în Piața Victoriei este restricționat.

Potrivit liderilor sindicali, la protest participă peste 800 de taximetriști.

Care sunt nemulțumirile taximetriștilor

Protestul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), care reclamă lipsa de reacție a Guvernului la cerințele transportatorilor autorizați ce își desfășoară activitatea legal. Mitingul este programat să se încheie la ora 15.00.

"Ieșim din nou în stradă, pentru a mai atrage încă o dată atenția Guvernului României că trebuia să scoată de mult timp din Legea Taximetriei sintagma „în mod repetat”, introdusă în 2015 de fostul parlamentar Lucian Șova, devenit ulterior ministru al Transporturilor și demis recent. Am cerut de nenumărate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusă penntru a împiedica autoritățile care ar putea stopa pirateria din Transporturi. Ieșim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curții Europene de Justiție, care a decis că aplicațiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online", spune liderul COTAR, Vasile Ștefănescu.

Potrivit acestuia, sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcționează în România, iar "UBER ,Taxi Fy, Bla Bla Car și Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislația pentru Transporturi și taximetrie".

COTAR cere Guvernului să rezolve situația și "să excludă falșii transportatori de pe drumurile României, așa cum sunt excluși falșii medici, falșii preoți sau falșii avocați, deoarece și taximetriștii fără licență și fără autorizație sunt falși transportatori de persoane".

Transportatorii spun că dacă Guvernul nu le va rezolva revendicările vor un miting de amploare în perioada 27-28 februarie, când vor bloca Bucureștiul cu autocare, microbuze și taxiuri din întreaga țară.

Tot miercuri vor fi organizate proteste, unde s-au aprobat, la Arad, Timișoara, Iași, Bacău, Brașov, Târgu Mureș, Zalău și Slatina.

Firea: Cer Guvernului o soluție pentru a preîntâmpina astfel de acţiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală

Primăria Capitalei susține că, la solicitarea expresă a municipalității, organizatorii protestului au fost de acord să limiteze durata acestuia la câteva ore miercuri şi să renunţe la cel de joi, dar au precizat că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de mâine, la sfârşitul lunii vor reveni cu autovehiculele în Piața Victoriei pentru a continua protestul.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține că Guvernul este cel care trebuie să găsească soluții, pentru a evita paralizarea traficului în centru.

"Solicit Guvernului României, personal dnei prim-ministru Viorica Dăncilă, găsirea unei căi rezonabile de dialog cu transportatorii pentru a preîntâmpina astfel de acţiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală a Bucureştiului. Este dreptul oricui să protesteze atâta vreme cât nu încalcă legea, acesta este şi motivul pentru care Primăria Capitalei a autorizat mitingul, dar nu este drept ca bucureştenii să fie victime colaterale în această dispută, mai ales că problema nu este una locală, ci generală la nivelul întregii ţări", susține Firea.

Cu ocazia unei manifestaţii organizate în Piaţa Victoriei, în ziua de 13 februarie a.c., în intervalul orar 06.30-16.00, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice din competenţă, în sensul restricţionării temporare a traficului rutier sau atunci când situaţia va impune acest lucru.

Restricții de trafic

Brigada Rutieră a Capitalei a anunțat restricționarea traficului în Piața Victoriei.

- începând cu ora 06.30 este restricţionat traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu;

- la nevoie, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi breteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei;

- începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei este resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu.

Rute alternative:

- Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - Str. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti-Ploieşti;

- Bd. Ion Mihalache - Bd. Mareşal Averescu - Bd. Mărăşti - Piaţa Montreal - Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Brigada Rutieră le cere șoferilor să evite deplasarea în zonă în această perioadă, să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră, să utilizeze rutele ocolitoare şi să păstreze centrul liber al intersecţiei.

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate şi semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după o temeinică asigurare şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.