Ministrul Apărării, a catalogat drept ”fake news” știrea privind avioanele F-16 românești care a apărut marți la unele televiziuni și ziare online, Gabriel Leș spunând că ”în cadrul Escadrilei 53 nu există aeronave F16 Fighting Falcon care să fie dezmembrate pentru asigurarea pieselor de schimb. Dimpotrivă, spune ministrul Escadrila 53 va începe, în martie, executarea Serviciului de Luptă Poliție Aeriană sub comandă națională.

HotNews.roFoto: Hotnews

Postarea lui Leș:

”Confuzia a apărut probabil dintr-o înțelegere greșită a unei proceduri utilizată frecvent de aviațiile din lume, procedura de schimb controlat. Mai exact, pe durata de timp în care aeronavele se află în lucrări de mentenanță planificată, acestea trec, pentru anumite intervale de timp, prevăzute de normele de exploatare, în poziția de indisponibilizare temporară pentru lucrări.

Conform normelor Forțelor Aeriene Române, printr-o procedură de „schimb controlat”, utilizată, așa cum spuneam, și de alte aviații militare, anumite componente ale aeronavelor astfel indisponibilizate temporar pot fi utilizate pentru menținerea în stare de disponibilitate a aeronavelor aflate la zbor, urmând ca, la finalizarea lucrărilor de mentenanță planificată, aeronavele indisponibilizate temporar să fie readuse în configurație inițială și pregătite pentru executarea misiunilor.

Acesta este adevărul despre starea operațională a Escadrilei F 16.

Știrea cu adevărat bună este că Escadrila 53, care are în dotare aeronavele F16, a fost evaluată național pentru executarea SLPA (Serviciul Luptă Poliție Aeriană) și la începutul lunii martie, va începe executarea Serviciului de Luptă Poliție Aeriană sub comandă națională. Aeronavele F16 vor putea executa și Serviciul de Luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, după ce escadrila va parcurge și procesul de certificare specific NATO.

Comentariul meu: îmi pare rău că pentru o știre cu audiență nu mai contează adevărul.”