După ce spunea că sunt "absolut nemotivate" cererile avocaților, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că va fi încheiat un nou protocol cu avocații pentru actualizarea onorariilor pentru avocații din oficiu, urmând să fie eliminată și prevederea prin care magistrații pot modifica onorariile avocaților. Toader a susținut că a fost de acord de la început cu solicitările avocaților, mai ales că și el este avocat și va reintra în profesie după ce nu va mai fi ministru, dar că le-a cerut o justificare scrisă pentru creșterea onorariilor. El a precizat că în ultimii zece ani statul a platit peste 88 de milioane de euro pentru onorariile avocaților din oficiu.

HotNews.roFoto: Hotnews

La finalul discuțiilor din comisia pentru cercetarea abuzurilor din Parlament pe tema mecanismului de stabilire a cuantumului onorariilor pentru asistență judiciară, Toader a declarat că mâine se va întâlni cu avocații pentru a stabili o nouă formă a protocolului încheiat cu Ministerul Justiției, susținând că el este de acord cu majorarea onorariilor avocaților din oficiu și că doar le-a cerut argumente scrise.

"Protocolul este din 2008, fiind actualizat în 2015, adică după 7 ani și o criză, majorându-se atunci onorariile din oficiu cu 30%. Eu sunt avocat și mă voi duce înapoi în profesie când nu voi mai fi aici. Am fost de acord cu propunerile de reactualizare a protocolului, sunt cât se poate de firești, și i-am invitat la discuții mâine pentru a stabili o nouă formă. Este vorba de de bani de la buget și orice cheltuială de la buget trebuie justificată. I-am chemat să îmi justifice, ca să putem motiva majorarea de salariu. (...) Doar i-am chemat să vină în scris cu argumente", a declarat Toader.

El a mai spus că va fi eliminată din protocol prevederea care le permite magistraților să stabilească onorariile pentru avocații din oficiu.

Potrivit ministrului, în ultimii 10 ani statul român a plătit peste 88 de milioane de euro pentru avocații din oficiu.

Avocații din Barourile București și din 14 județe au declanșat proteste, luni, cerând, între altele, majorarea onorariilor pentru asistența din oficiu în dosare penale și eliminarea "practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii". În Capitală, câteva zeci de avocați au protestat pe treptele Curții de Apel.

Prima reacție a ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost că se apropie alegerile la avocați și că unii au intrat deja în campanie. De asemenea, el susținea că solicitările acestora sunt "absolut nemotivate". Luni după-amiază, Tudorel Toader a publicat pe Facebook propunerile Uniunii Naționale a Barourilor din România privind modificarea protocolului care vizează onorariile avocaților, el susținând că din 2017 există discuții pentru actualizarea acestuia, iar Ministerul Justiției încă așteaptă o justificare.