Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat luni, în comisiile juridice ale Parlamentului, că suma din proiectul de buget nu acoperă cheltuielile instituției cu personalul, scrie Mediafax. El a afirmat că instituția mai are nevoie, pentru posturile care urmează să fie scoase la concurs, de 1,7 milioane lei.

Victor CiorbeaFoto: Agerpres

„Proiectul de buget, la capitolul privitor la cheltuieli de personal, acoperă cheltuielile de personal pentru posturile ocupate sau pentru care sunt în curs de desfășurare concursuri. Precizez că încă mai avem 19 posturi vacante și, în plus, în legea de modificare sunt prevăzute alte 15, dar mă limitez la cele 19, care ar presupune un efort financiar de 1700 de mii lei, astfel încât să putem ocupa și cele 5 posturi pentru Avocatul Copilului, care încă nu au făcut obiectul concursurilor, alte 5 pentru mecanismul de prevenire a torturii și alte domenii. Rugămintea este, dacă se poate, o suplimentare pentru a putea scoate la concurs și aceste posturi”, a afirmat Victor Ciorbea în comisiile juridice ale Parlamentului, la dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2019.

El a declarat că mai are nevoie de 1,7 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile pentru posturile care urmează să fie scoase la concurs.

„Pe legea actuală, nu pe cea care va intra în vigoare, cu 15 posturi în plus, printre care și posturile pentru contencios constituțional, unde avem doar doi oameni și acum și vă plângeți că nu avem activitate intensă. Pe legea actuală avem 19 posturi vacante care necesită o finanțare de 1700 mii lei. În legea de modificare mai sunt alte 15 posturi, dintre care 5 pentru contencios constituțional”, a adăugat Ciorbea.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că propunerea Avocatului Poporului de suplimentare a bugetului instituției pentru anul 2019 este nejustificată.

„Când s-a discutat în comisia juridică a Camerei Deputaților modificarea Legii Avocatului Poporului s-a discutat la acea vreme o suplimentare a numărului de angajați, a personalului, pentru că instituția s-a plâns că nu are suficienți angajați și că nu face față activității intense pe care o desfășoară. Observând de atunci și până acum faptul că activitatea pur și simplu nu s-a intensificat. Din punctul nostru de vedere lasă foarte mult de dorit, cred că este nejustificată aceasta cerere și personal voi vota împotrivă”, a declarat Stelian Ion.

Propunerea Avocatului Poporului nu a fost supusă la vot.

„Nu avem amendament depus în termen. Nu au fost depuse, nu există”, a declarat președintele Comisiei, Robert Cazanciuc.

Bugetul Avocatului Poporului este în sumă de 23.532.000 lei, în creştere cu 31,37% faţă de anul trecut.