Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat duminică o serie de stimulente fiscale şi de creditare pentru familii, ca parte a eforturilor guvernului de la Budapesta de a stimula natalitatea, relatează Reuters. Orban, cunoscut pentru poziția sa antimigrație, a susținut că ”avem nevoie de copii unguri”. Premierul nu a prezentat care va fi impactul bugetar al acestor facilități fiscale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre măsuri se numără extinderea unui program de credite imobiliare subvenţionate pentru familiile cu cel puţin doi copii, pentru cumpărarea de locuinţe vechi, subvenţii pentru achiziţionarea de automobile și anularea impozitului pe venit pentru femeile care cresc cel puţin patru copii.

Femeile sub 40 de ani care se căsătoresc prima dată pot beneficia de un împrumut de 10 milioane de forinţi (circa 31.000 de euro), o treime din datorie se va şterge la naşterea celui de-al doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la naşterea celui de-al treilea copil.

"Acesta este răspunsul pentru unguri, nu pentru imigraţie", a spus Orban în discursul său anual privind starea naţiunii. El a mai spus că "în Europa se nasc din ce în ce mai puţini copii. Pentru Occident, răspunsul este imigraţia. Pentru fiecare copil în minus, trebuie să vină altul, iar atunci cifrele vor fi în regulă (...) Numai că noi nu avem nevoie de numere. Avem nevoie de copii unguri", a declarat Viktor Orban.

Premierul nu a prezentat impactul bugetar pe care îl vor avea aceste măsuri, însă oficiali guvernamentali au susținut că acestea vor fi finanțate din rezervele guvernamentale.

Orban este cunoscut pentru criticile sale virulente la adresa valului imigraționist din orientul Mijlociu și Asia. El a mai susținut că dorește menținerea creșterii economice cu două procente peste media UE în următorii ani, în ciuda faptului că este de așteptat ca, la nivel global, ritmul de creștere să încetinească.

Măsurile sunt anunțate cu puțin timp înainte de campania pentru alegerile locale și europarlamentare. Partidul lui Orban, Fidesz, se află în continuare în topul sondajelor, în ciuda protestelor cu care s-a confruntat guvernul în ultimele luni.