Proiect PSD: Doar revistele culturale și apolitice să primească finanțare publică

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 10 februarie 2019, 10:46 Actualitate | Esenţial


Liviu Plesoianu
Foto: Facebook/ Liviu Plesoianu
Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, a depus un proiect de lege prin care doar revistele culturale și apolitice să primească finanțare publică, pentru a se garanta că sprijinul financiar dat de stat nu este în niciun fel condiționat de eventualul partizanat politic al redacției, transmite Mediafax.

Liviu Pleșoianu a depus, la Senat, pe 7 februarie, un proiect de modificare a Legii nr.136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România.

„Revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori, denumită în continuare ANUC, vor fi finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de 4.500 mii lei, sumă indexabilă anual.Un procent de 25% raportat la suma prevăzută se va aloca, suplimentar, de Ministerul Culturii, prin ordin al ministrului Culturii, pentru finanțarea și susținerea editării revistelor și publicațiilor cu conținut strict cultural și apolitic, altele decât cele propuse de uniunile de creatori, potrivit legii, cu încadrarea în bugetul anual aprobat. Prin ordin al ministrului Culturii vor fi stabilite procedura și criteriile de selecție, criteriul conținutului strict cultural și apolitic având caracter oligatoriu”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit inițiativei legislative, pentru revistele și publicațiile culturale ale uniunilor de creatori, finanțarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii și uniunile de creatori beneficiare, respectiv pentru revistele și publicațiile cu conținut strict cultural și apolitic, finanțarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii și beneficiari.

„Decontarea cheltuielilor realizate pentru finanțarea revistelor uniunilor de creatori se face de către Ministerul Culturii, pe baza unui raport financiar întocmit de către uniunile de creatori beneficiare. Uniunile de creatori beneficiare acordă finanțarea revistelor și publicațiilor culturale în baza documentelor justificative întocmite potrivit legislației în vigoare. Decontarea cheltuielilor realizare pentru revistele și publicațiile cu conținut strcit cultural și apolitic se face pe baza documetelor justificative întocmite de revistele și publicațiile beneficiare, prezentate Ministerului Culturii”, mai prevede textul de lege.

Potrivit expunerii de motive, inițiatorul proiectului de lege susține că pe fondul unor prevederi insuficent clarificate în textul de lege, banii cuveniți revistelor culturale au fost deturnați și folosiți pentru sponsorizarea unor unități media cu conținut și obiective integral sau preponderent nonculturale.

„Este profund imoral ca fonduri menite să sprijine revistele culturale să ajungă în buzunarele unor persoane care se ocupă cu orice altceva mai puțin cu actul și interpretarea actului de cultură. (..) Caracterul apolitic al conținutului revistelor cu conținut strict cultural este absolut necesar pentru a garanta că sprijinul financiar acordat de statul român nu este în niciun fel condiționat sau influențat de eventualul partizanat politic al colectivului redacțional” a punctat Liviu Pleșoianu, în expunerea de motive

Senatul este prima cameră sesizată pe acest proiect de lege, Camera Deputațiilor fiind for decizional.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1385 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    !!!! (Duminică, 10 februarie 2019, 13:12)

    nlln [utilizator]

    Nu mai dati bani decat revistei devenita cunoscuta( si tot nu stiu cum se numeste) dupa ce a publicat un pictorial cu Dancila visand...House of cards


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by