Ambasada Suediei continuă seria de ironii la adresa actualei puteri de la București, ținta fiind de această dată guvernul care a adoptat bugetul de stat pe anul în curs cu o întârziere de luni de zile, în condițiile în care nu are scuza unei majorități parlamentare extrem de fragile care să justifice o amânare, așa cum se întâmpla în alte cazuri.

Sedinta de guvernFoto: Guvernul Romaniei

La fel ca în alte situații, misiunea diplomatică nu face absolut niciun fel de referire la autoritățile române, dar publică pe pagina de Facebook un fel de ghid al dezbaterii bugetului. Astfel, Ambasada arată că, în Suedia, proiectul de buget este prezentat Parlamentului cel târziu la 15 noiembrie, în așa fel încât să se asigure că există suficient timp pentru analizarea și luarea deciziei înainte de începerea următorului an fiscal.

Apoi este explicată întreaga procedură, care pune accentul pe puterea legislativului de a decide asupra liniilor de generale de politică economică și, apoi, asupra sumelor alocate efectiv pentru fiecare domeniu de activitate.

Guvernul a aprobat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale abia în ședința de vineri, iar astăzi ar urma ca membrii conducerii Parlamentului să stabilească un calendar al dezbaterii acestor proiecte în comisiile de specialitate și apoi în plen.

Ambasada Suediei a câștigat simpatia internauților din România după ce a avut mai multe postări pline de umor față de afirmațiile liderului PSD Liviu Dragnea care avansa anul trecut scenariul conform cărui patru indivizi străini ar fi dorit asasinarea lui.

De asemenea, în ianuarie, a publicat înregistrarea video a secvenței în care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri din finala Cupei campionilor europeni din 1986, aducând astfel victoria echipei Steaua. Ambasada a reacționat astfel față de discursul președintelui Consiliului European Donald Tusk, de la Ateneu, în care acesta îi îndemna pe români să apere libertatea și statul de drept așa cum a făcut marele sportiv în finala cupei.