Cinci picturi atribuite lui Adolf Hitler vor fi scoase la licitație sâmbătă în orașul german Nürnberg, unde a avut loc procesul liderilor naziști, în 1945. Gestul a stârnit revoltă, unul dintre cei care a reacționat fiind chiar primarul orașului, acesta condamnând acțiunea.

Eva Braun si Adolf HitlerFoto: Hotnews

Primarul Ulrich Maly a calificat licitația ca fiind una de prost gust, scrie Guardian, citând presa locală. Alții sunt revoltați pentru că piața amatorilor de obiecte amintind de regimul nazist este încă activă.

Printre picturile care vor fi scoase la vânzare se află un peisaj montan care ar urma să fie licitat începând cu suma de 45.000 de euro, dar casa de licitații a pus la bătaie și obiecte care ar fi aparținut dictatorului nazist. Este cazul unui fotoliu care prezintă swastika. O parte dintre obiectele care urmau să fie scoase la licitație au fost retrase, sub suspiciunea de fals, procuroii investigând cazul.

De-a lungul vremii, vânzarea unor lucrări de presupusă artă ale lui Hitler- care a încercat să-și câștige existența ca artist în țara natală, Austria- a generat indignare în condițiile în care există colecționari dispuși să plătească sume relativ mari pentru achiziționarea unor obiecte legate de trecutul nazist.

Stephan Klingen de la Institutul de Istorie a Artei din Munich amintește că Hitler era un amator mediocru în materie de artă.

Expunerea simbolurilor naziste este interzisă în Germania, cu excepția situațiilor în care este vorba despre scopuri educative sau de un context istoric. Pentru a respecta legea, casa de licitație a acoperit swastika de pe scaun și de pe alte obiecte din catalog.