Autorul atacului de la moscheea din Quebec, din 2017, a fost condamnat la închisoare pe viață. Alexandre Bissonnette, 29 de ani, va fi eligibil pentru eliberarea condiționată peste 40 de ani, potrivit BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorii au cerut o pedeapsă de 150 de ani de închisoare, ceea ce ar fi echivalat cu cea mai dură sentință dată vreodoată în Canada. În schimb, instanța a optat pentru posibilitatea eliberării condiționate, argumentând că ”o condamnare nu trebuie să fie un act de răzbunare”.

Infracțiunea de crimă de gradul unu cu premeditare atrage automat pedeapsa cu închisoare pe viața, fără posibilitatea eliberării condiționate pe o perioadă de 25 de ani, potrivit legii canadiene.

În seara zilei de 29 ianuarie 2017, Bissonnette a atacat Centrul Cultural Islamic din Quebec și a dechis focul asupra celor care se rugau, șase oameni pierzându-și viața, în timp ce alți cinci au fost grav răniți, inlcusiv Aymen Derbali, care a rămas paralizat ca urmare a rănilor.

În martie, atacatorul a admis că i-a împușcat mortal pe Khaled Belkacemi, 60 de ani, Azzedine Soufiane, 57 de ani, Abdelkrim Hassane, 41 de ani, Mamadou Tanou Barry, 42 de ani, Aboubaker Thabti, 44 de ani, și Ibrahima Barry, 39 de ani. El a pledat vinovat. ”Mi-e rușine pentru ceea ce am făcut”, declara el în fața instanței. ”Nu sunt un terorist, nu sunt islamofob”, a mai susținut atacatorul.