​Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a spus că nu se antepronunță cu privire la candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European și că acest subiect nu a fost discutat în cadrul reuniunii JAI care a avut loc la București.

Vera JourovaFoto: Agerpres

Întrebată de jurnaliști cum ar fi privit la nivelul UE faptul că România nu susține candidatura lui Kovesi și dacă, personal, consideră că fosta șefă a DNA ar fi potrivită pentru poziția de șef al Parchetului European, Jourova a evitat să comenteze, având în vedere că procedura este în curs.

”Nu am discutat-o astăzi (candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European- n.r). Autoritățile române trebuie să se întrebe ele cum va arăta la nivel european (dacă nu o vor susține pe Kovesi- nr.). Nu voi comenta asupra acestui lucru. Doamna Kovesi este pe lista scurtă a celor trei candidați. Procedura este în desfășurare și ține de Parlamentul European și de statele membre să continue această selecție transparentă și obiectivă. Trebuie să găsim cel mai bun șef posibil pentru Parchetul European. Avem multe speranțe că acest Parchet va întări lupta împotriva criminalității, împotriva corupției. Trebuie să găsim cea mai bună persoană, dar cine va fi aceasta, veți înțelege, că nu mă voi pronunța”, a răspuns comisarul european, într-o conferință de presă comună cu ministru Justiției Tudorel Toader.

Întrebată în legătură cu independența justiției și dacă România trebuie să respecte recomandările din MCV si ale Comisiei de la Veneția, Jourova a spus că există standarde ale sistemului juridic care trebuie respectate pentru ca justiția să fie independentă și că dialogul cu partea română va continua.

”În ce privește recomandările din ultimul raport MCV, după o analiză tristă a ceea ce s-a întâmplat în România, unde sunt regresele reformelor și riscurile, nu am fi emis raportul dacă nu ne-am fi așteptat ca România să le implementeze. Credem că recomandările merg în direcția unei justiții independente stabile în care cetățenii să aibă totală încredere. Sistemul juridic poate fi descris în mulți termeni abstracți, dar este un stâlp de susținere important al democrațiie și are niște parametrii care trebuie respectați pentru a funcționa bine”, a declarat Jourova.

Toader a spus că își menține poziția exprimată pe acest subiect, dar că subiectul nu a fost discutat la reuniunea JAI. ”Numirea șefului parchetului european intră în atribuțiile Parlamentului European și ale Consiliului. Noi reprezentăm consiliul”, a spus Toader.