Sierra Leone a decretat stare de urgență națională din cauza valului de violență sexuală cu care se confruntă, numărul de violuri și agresiune dublându-se în ultimul an, relatează BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Julius Maada Bio a anunțat joi decretarea stării de urgență în toiul unor tensiuni în rândul opiniei publice din cauza numărului mare de atacuri. Bio a anunțat că cei vinovați de aceste atacuri vor primi pedeapsa capitală, o treime dintre victime fiind minori.

Anunțul său privind pedeapsa cu moartea vine în condițiile în care activiștii au acuzat faptul că legea în vigoare este prea blândă.

Potrivit statisticilor poliției, peste 8.500 de cazuri au fost înregistrate anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 4.000 de cazuri față de anul precedent, într-o țară cu 7,5 milioane de locuitori.

Președintele a luat atitudine după ce a ascultat mărturia unei supraviețuitoare Ebola care a fost violată de mai multe ori.

Pe lângă introducerea pedepsei capitale, el a mai anunțat formarea unei divizii de poliție speciale care să investigheze cazurile de violență sexuală, dar și a unei instanțe speciale care să judece cu celeritate dosarele respective.

Una dintre consecințele declarării stării de urgență este direcționarea resurselor statului cu predilecție pentru combaterea fenomenului.

Violurile și alte forme de violență sexuală au fost larg răspândite în timpul războiului civil din Sierra Leone, în perioada 1991- 2002.