Ministerul Agriculturii a emis o "alertă alimentară" privind produsele lactate, avertizând populația asupra produselor lactate. Instituția susține că peste 40% din cele 180 de patiserii, cofetării, pizzerii sau restaurante verificate foloseau în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informau eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Agriculturii a anunțat că împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au reluat controalele privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte și informarea corectă a consumatorilor, iar începând din 21 ianuarie au fost verificate 180 de unități - 85 patiserii, 17 cofetării - laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de Fast Food, 5 magazine alimentare. Controalele s-au desfășurat în București și în municipiile reședință de județ, precum Târgoviște, Ploiești, Buzău, Călărași, Giurgiu, Slobozia, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Focșani și Vaslui.

Dintre acestea. 73 de unități, reprezentând 40,5%, utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt, etc), spune Ministerul Agriculturii.

"Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor", susține sursa citată.

În urma controalelor, au fost date amenzi în valoare totală de 661.219 lei.