Într-o mișcare fără precedent, sora regelui Thailandei, prințesa Ubolratana Rajakanya , s-a înscris în cursa electorală pentru postul de premier, scriu BBC News și CNN.Un partid din Thailanda a nominalizat-o pentru postul de premier pe sora regelui, în perspectiva alegerilor care vor avea loc al 24 martie, o decizie care încalcă tradiția și ar putea duce la reconfigurarea rolului pe care îl joacă monarhia, printr-o implicare directă în viața politică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prințesa, în vârstă de 67 de ani, este sora mai mare a regelui Vajiralongkorn și va candida pentru partidul salvării naționale (Thai Raksa Chart Party), aliat al fostului premier populist Thaksin Shinawatra, care a fost înlăturat de la putere în 2005 printr-o lovitură de stat orchestrată de armată.

Unul dintre contracandidați va fi actualul premier Prayut Chan-o-Cha, susținut de armată.

Alegerile din 24 martie sunt privite ca o primă șansă a Thailandei de a se întoarce la democrație, după ani de conducere militară. Născută la 1951, prințesa Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, s-a căsătorit cu un cetățean american în 1972, a renunțat la titlurile regale și s-a mutat în SUA.

După divorț, s-a reîntors în țara natală, reluându-și activitățile în cadrul familiei regale. Prințesa este foarte activă pe rețelele sociale și a jucat în mai multe filme. Unul dintre cei trei copii ai săi a murit în 2004, fiind una dintre victimele tsunamiului, iar ceilalți doi trăiesc în continuare în SUA.