Felician este orfan. Nu vorbește și nu merge, deși are 3 ani. Este aproape un miracol că a supraviețuit până acum. Părinții nu l-au vizitat niciodată. A fost diagnosticat în maternitate, unde s-a întâlnit pentru prima dată cu dr. Adrian Lăcătuşu.

Adrian LacatusuFoto: Hotnews

Timp de trei an, dr. Adrian Lăcătuşu a avut multe încercări de a rezolva chirurgical cazul lui Felician, cu multe refuzuri de la centrele clasice, însă hătișul birocratic nu l-a descurajat și Felician a fost operat.

Avea șanse minime de supraviețuire pe termen lung.

Dr. Adrian Lăcătuşu, medic primar cardiologie pediatrică: Diagnosticul este ventricul drept cu cale dublă de ieșire cu vase în poziție transpusă. Adică este o transpoziție, o malpoziție, o modificare a anatomiei vaselor, ambele plecând din ventriculul drept. Un copil foarte cianotic, adică albastru, extrem de desaturat și desaturarea asta accentuata în orice condiții de stres: plâns, emoții, boli acute, efort. Orice stres nu îl putea tolera.

Cu o zi înainte de operație a avut un eveniment amenințător de viață, era foarte cianotic, cu frecvență cardiacă scăzută.

Dr. Adrian Lăcătuşu: A trebuit intervenit medical relativ intens ca să îl ajutăm să supraviețuiască și, sigur, și-a revenit către seară. A staționat în așteptarea operației în terapie intensivă. A plecat la sală direct din terapie intensivă.

Operația a fost mai mult decât ultima șansă pentru Felician.

Dr. Adrian Lăcătuşu: De luni de zile credem că își joacă ultima carte. Un copil extrem de bolnav și aproape un miracol că a supraviețuit până acum, deși încercări de a-l ajuta, de a-l opera, de a-l sprijini au fost multe, dar nu i-au ajuns problemele lui medicale foarte serioase, mai are și altele sociale care îi aduc mari deservicii.

La două săptămâni de la operație, Felician mănâncă bine, e pe un trend pozitiv, spune Anca Mandache, medic specialist chirurgie cardiovasculară pediatrică: Faptul că Felician a fost subnutrit a făcut ca evoluția lui să fie mai dificilă. Acum, lupta este de recuperare, să își câștige greutatea, să învețe să meargă și să sperăm că cineva îl va adopta.

Felician are nevoie de o a doua sansa acum: cea de a avea o adevarata familie. Tanjeste dupa afectiune si atentie, iar acestea il vor ajuta sa se dezvolte armonios mai departe.

Daca va ganditi serios ca ati putea sa-i oferiti acest lucru lui Felician, va invitam sa scrieti Fundatiei Polisanocare va va pune in legatura cu reprezentantii centrului de plasament.

În România, se nasc anual 1500 de copii cu malformații cardiace și numărul lor este în continuă creștere.

9 copii cu malformații cardiace, prinre care și Felician au fost tratați pro bono la Sibiu prin programul “Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulat de Fundația Polisano, cu sprijinul MedLife.