Justiția britanică a confiscat aproape 500.000 de lire (570.000 euro) de la fiul fostului premier al Moldovei Vladimir Filat, care se plimba cu un Bentley și plătea o chirie lunară de 30.000 de lire în Londra, scrie AFP.

Vlad FilatFoto: HotNews.ro

Anchetatorii au stabilit că averea lui Vlad Luca Filat, 22 de ani, provenea "din activitatea ilegală a tatălui său", a precizat Agenția britanică de luptă împotriva criminalității (NCA), într-un comunicat publicat joi.

Fostul premier al Moldovei (2009 - 2013) este în prezent în închisoare după ce a fost condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare pentru corupție și abuz de putere. Acesta fusese acuzat că a deturnat 260 de milioane de dolari.

Fiul său, care a venit în Londra în iulie 2016 pentru studii, a atras atenția anchetatorilor prin cheltuielile sale "extravagante", precum cumpărarea unui Bentley pentru 200.000 de lire, în condițiile în care nu avea venituri cunoscute în Marea Britanie, a explicat NCA.

Cele trei conturi de la banca HSBC erau "alimentate cu importante depozite de la societăți străine, amplasate în principal în Turcia și în Insulele Caiman", a precizat agenția britanică.

Judecătorul Michael Snow s-a declarat "convins că banii provin din comportamentul infracțional al tatălui său în Moldova".

"Când bănuim că banii dintr-un cont provin din infracțiuni, putem cere tribunalului înghețarea și apoi confiscarea acestor sume", a explicat Rob MacArthur, de la unitatea însărcinată cu lupta împotriva corupției internaționale NCA. "În acest, Vlad Luca Filat nu a fost în măsură să demonstreze că banii au o proveniență legitimă iar tribunalul a stabilit că pot fi recuperați".