Un primar refuză ca o tânără în scaun cu rotile să locuiască la el în comună. Ce motive invocă

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 6 februarie 2019, 13:19 Actualitate | Esenţial


scaun cu rotile
Foto: Facebook
O tânără imobilizată într-un scaun cu rotile îl acuză pe primarul unei localități din județul Galați că îi refuză schimbarea domiciliului din Târgoviște pe motiv că nu are bani la buget ca să îi plătească indemnizația pe care ar lua-o ca persoană cu handicap.

Tânăra, în vârstă de 22 de ani, îl acuză pe primarul din comuna Nicorești că îi încalcă dreptul fundamental la liberă circulație deoarece se împotrivește mutării ei în localitate. Primarul i-a răspuns că cererea pentru prelungirea reședinței în comuna pe care o conduce nu conține date relevante și anunță că nu vrea să majoreze numărul persoanelor din comună beneficiare ale prestațiilor sociale de la bugetul local.

Discuțiile au apărut în luna ianuarie, când Florica Mihaela Porumbaru a solicitat eliberarea unei adeverințe privind rolul fiscal de la Primăria Nicorești, necesară la Serviciul pentru Evidența Populației pentru schimbarea cărții de identitate.

În solicitarea depusă la Primărie, femeia, care are domiciliul din buletin în Târgoviște, scrie că locuiește în Nicorești, județul Galați, din septembrie 2017 și, deoarece are o locuință în comuna gălățeană obținută în baza unui contract de comodat, solicită schimbarea cărții de identitate și a domiciliului. Fata, care a trăit în mai multe orfelinate, a ajuns în comuna gălățeană în urmă cu doi ani, fiind ajutată de reprezentanții unei asociații din Galați.

"Un prieten de al asociației ne-a spus despre Mihaela iar povestea ei ne-a impresionat, așa că am decis să o ajutăm. Din septembrie 2017, ea locuiește la sediul fundației Bunul Samaritean din Nicorești. Este un copil bun, foarte conștiincios, sensibil. S-a adaptat foarte bine la noi, și-a făcut prieteni și, cel mai important este că se simte în siguranță. Este trist că un primar din România anului 2019 poate să interzică cuiva dreptul să și schimbe domiciliul. Nu înțeleg atitudinea dânsului. Este abuzivă și discriminatorie”, a declarat pentru corespondentul Mediafax Ionel Melinte, reprezentantul fundației unde tânăra locuiește în prezent.

Primarul comunei Nicorești a refuzat să elibereze actul solicitat de tânără susținând că cererea nu conține date relevante. De asemenea, el a scris în răspunsul oferit tinerei că nu vrea să majoreze numărul persoanelor din comună care beneficiază de indemnizație plătită sau asistent personal remunerat de Primăria Nicorești deoarece bugetul local nu poate susține astfel de cheltuieli.

"Datele solicitate (…) nu sunt relevante pentru prelungirea reședinței, biroul fiscal al primăriei nu are ca atribuții eliberarea de acte necesare pentru prelungirea reședinței. (...) După cum știți, în anul 2018, în ultimele trei luni ale anului, nu au fost achitate la timp indemizațiile și salariile asistenților personali, din cauză că numărul beneficiarilor a crescut în cursul anului, iar veniturile nu au fost suficiente. Prin urmare, dorim să nu mai ajungem în această situație și în anul 2019. În consecință, Primăria Nicorești nu va elibera niciun act pentru prelungirea reședinței sau stabilirea dumneavoastră în localitate, întrucât acest lucru ar însemna ca ulterior să solicitați și indemnizație sau asistent personal de la primărie. Bugetul local al comunei nu poate susține astfel de cheltuieli. (...)Vă înțelegem situația în care vă aflați, problemele cu care vă confruntați în familie, cu rudele, etc , însă din cauza constrângerilor bugetare nu putem accepta persoane din alte localități/județe decât cele care locuiesc deja pe raza comunei, pentru a le plăti de la bugetul local indemnizații sau alte beneficii sociale”, a scris primarul Ionel Boghiu, în răspunsul către tânără.

După ce a primit răspunsul oficial, Mihaela Porumbaru a făcut o plângere, explicând că dorește să rămână în comuna gălățeană, unde primește asistență de la o fundație și l-a acuzat pe primar că îi refuză dreptul de a circula liber doar pentru că este o persoană cu handicap.

Femeia - care suferă de un handicap grav - spune că se simte umilită și abuzată.

"Pe 16 ianuarie am solicitat eliberarea unei adeverințe la Primăria Nicorești, necesară la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Tecuci pentru schimbarea cărții de identitate. Sunt titulara unui contract de comodat încheiat cu fundația Bunul Samaritean, contract prin care am asigurată folosința unui spațiu drept locuință. M-am lovit de refuzul domnului primar de a-mi elibera actul solicitat. Este o încălcare a legii și un coportament abuziv. Fiecărui cetățean îi este garantat dreptul de a-și stabili domiciliul sau reședința oriunde în țară. Este discriminare, sunt o persoană cu nevoi speciale, în cărucior cu rotile. Mă simt umilită, nu fac decât să cer un drept care mi se cuvine. Mi-e teamă deoarece cartea de identitatea expiră pe 12 februarie și nu știu ce s-ar putea întâmpla. Domnul primar îmi tot spune să plec la Târgoviște, dar eu acolo nu am pe nimeni. Singura mea legătură cu orașul este că m-am născut acolo. În realitate, nu mai am niciun fel de legătură familială și nici locuință în Târgoviște. Casa mea este acum la Nicorești”, a declarat Florica Mihaela Porumbaru.

Tânăra a anunțat că se va adresa instanței pentru obținerea documentului refuzat de primarul din Nicorești și că va solicita plata indemnizației de îngrijire pentru toată perioada cuprinsă între depunerea cererii de chemare în judecată și pronunțarea unei hotărâri judecătorești, deoarece nu are alte mijloace de întreținere. De asemenea, cazul a intrat în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, după ce a fost depusă o petiție.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8734 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  CNCD (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:22)

  un domn [utilizator]

  doarme ! apara DOAR Pavianii !
  • +6 (6 voturi)    
   mda (Miercuri, 6 februarie 2019, 14:33)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   si avocatu' lu' poporu' vrea pensie speciala, FMM de jeguri umane
  • +1 (1 vot)    
   e greu de citit articolul, ajunge titlul! (Miercuri, 6 februarie 2019, 14:43)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   "De asemenea, cazul a intrat în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, după ce a fost depusă o petiție."
  • +3 (3 voturi)    
   Nu doarme (Miercuri, 6 februarie 2019, 14:44)

   Barosanu_nr1 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   În fiecare zi, în fiecare moment, cineva, undeva în România declară ceva injurios la adresa guvernării. CNCD este extrem de ocupat cu astfel de ticăloși.
 • +20 (20 voturi)    
  sunt curios (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:25)

  cetateanulmodern [utilizator]

  sunt curios cu cat au crescut salariile in respectiva primarie doar ca s-a dat liber de guvernul Dragnea
 • +22 (22 voturi)    
  asta-i guvernarea borfaşilor (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:28)

  Sorrows [utilizator]

  primaru ăsta trebuie
  1. suspendat imediat de către prefect
  2. anchetat pentru abuz în serviciu
 • +11 (11 voturi)    
  say whaaat?! (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:29)

  81ack [utilizator]

  asta cum se numește?
 • +15 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:29)

  DiDiRo [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Este de la PNL, adica PSD2 (Miercuri, 6 februarie 2019, 14:02)

   Mjay [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   In cazul de fata, nu e de la PSD, e de la PNL, aceiasi mizerie (https://www.primarianicoresti.ro/page2.html)
  • +3 (3 voturi)    
   n-o sa-ti vina sa crezi (Miercuri, 6 februarie 2019, 14:44)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   dar nesimtitul e primar PNL !
 • +12 (12 voturi)    
  psd (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:30)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Efectele academicienilor de la ASE cu “wage led growth” incep sa apara.
 • +10 (18 voturi)    
  ce nemernic e PSDul!! (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:31)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  ar trebui ca acel primar sa fie scos cu furcile din primarie.
 • +16 (16 voturi)    
  plangere penala (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:31)

  Antenistontel [utilizator]

  pentru abuz in serviciu!
 • +21 (21 voturi)    
  Sesizare (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:33)

  Gandila [utilizator]

  Sesizare catre Avocatul Poporului :

  Biroul Teritorial Galați

  Bd. Marea Unire (Zona Faleza Dunării), municipiul Galați, jud. Galați,

  Tel./fax: 0236/320.010,

  E-mail: avpgalati@avp.ro


  si catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii:
  Sediul central

  Program de lucru:

  Luni-Joi 08:30 - 17:00
  Vineri: 08:30 - 14:30

  Adresa: Piata Valter Maracineanu nr 1-3, sector 1, 010155 Bucuresti

  Telefon: +4 021 312.65.78; +4 021 312.65.79

  Fax: +4 021 312.65.85  Email: support@cncd.org.ro
  • +2 (2 voturi)    
   ! (Miercuri, 6 februarie 2019, 13:50)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Gandila

   Nu se poate, tovarasul ciorbex e plecat in concediu si nu stim cand se intoarce...
  • +5 (5 voturi)    
   of, of (Miercuri, 6 februarie 2019, 14:49)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Gandila

   Lasa-l pe Ciorbic, e suparat rau, nu i s-a aprobat pensia aia speciala de 30.000 lei ! Ramane deocamdata cu sarakia de pensie "obisnuita" de 10.000 lei cumulata cu salariul de 160.000 lei. Plus pensia nevestii, care am inteles ca-i si mai sarakie decat a lui ... N-are cum, chiar n-are cum sa-si plateasca ratele la creditul de un milion jumate de euro pentru casa! Of, of, la toti ni-i greu :)
   • +1 (1 vot)    
    ! (Miercuri, 6 februarie 2019, 20:30)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

    Se rezolva pensia, lui garantat! Doar si-a servit partidul bine!
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2019, 14:37)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2019, 15:27)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   pentru persoane obisnuite nu trebuie (Miercuri, 6 februarie 2019, 16:12)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui

   aviz de la primarie, insa pentru cele cu handicap, trebuie acordul ca primaria plateste indemnizatiile speciale. Nu poti avea domiciliul intr-o UAT si sa-ti plateasca indemnizatiile alt UAT.
   Dealtfel, scrie negru pe alb in raspunsul nesimtitului:
   "În consecință, Primăria Nicorești nu va elibera niciun act pentru prelungirea reședinței sau stabilirea dumneavoastră în localitate, întrucât acest lucru ar însemna ca ulterior să solicitați și indemnizație sau asistent personal de la primărie. Bugetul local al comunei nu poate susține astfel de cheltuieli."
   si apoi:
   "din cauza constrângerilor bugetare nu putem accepta persoane din alte localități/județe decât cele care locuiesc deja pe raza comunei, pentru a le plăti de la bugetul local indemnizații sau alte beneficii sociale”"
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2019, 18:05)

    [anonim] i-a raspuns lui GobelinAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by