Aproape jumătate dintre francezi și germani cred că islamul este incompatibil cu valorile națiunii lor, potrivit unui sondaj citat de euronews. Pe de altă parte, un alt sondaj arată că în statele majoritar musulmane procentul celor care cred că valorile lor sunt în contradicție flagrantă cu creștinismul este mai mic.

Rezultatele cercetărilor au fost făcute publice în contextul în care Papa Francisc a făcut o vizită de două zile în Emiratele Unite Arabe.

În Germania 47% dintre cei chestionați consideră că există o ciocnire a civilizațiilor atunci când vine vorba despre islam, iar în Franța 46%. Aceeași opinie este împărtășită de 38% dintre britanici și 36% dintre americani.

Doar 17% dintre germani cred că islamul este compatibil cu valorile țărilor lor și 24% dintre britanici.

În contrast, respondenții din Orientul Mijlociu și nordul Africii sunt mai puțin înclinați să vadă o ciocnire a civilizațiilor.

Potrivit Pew Research Center, cu sediul în SUA, în perioada 1990-2010, populația creștină din Orientul Mijlociu a scăzut la 5% de la 10%.

Astfel, 50% dintre egipteni consideră că societate lor și creștinismul sunt compatibile, iar în Emiratele Unite Arabe procentul este de 31%.