Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, profesor la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, Universitatea Politehnica Bucureşti, a explicat într-o intervenţie pentru HotNews ce s-a întâmplat din punct de vedere chimic în scandalul clorului din apa potabilă din Bucureşti.

Ecaterina AndronescuFoto: Hotnews

"Problema este că introducerea unei cantităţi mai mari de clor este consecinţa creşterii de amoniu, care se găseşte sub forma de ioni de amoniu NH4 cu sarcină pozitivă. Dar de unde apare o asemenea concentrare de amoniu? Poate apare din dejecţiile din substanţe organice. Faptul că a apărut acest amoniu în sine nu e pericol, ci faptul că el apare în condiţiile existenţei unor bacterii", a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei spune că amoniul nu a provenit în niciun caz din topirea zăpezii.

"Am auzit că amoniul a provenit din topirea zăpezii. Aşa ceva nu există. Amoniul nu cade din cer şi zăpadă. Cerul şi zăpada nu poluează cu amoniu, ci a provenit din dejecţiile organice, adică cineva a vărsat ceva deşeuri", a mai spus Andronescu.

Luni, ministrul Apelor, Ioan Deneș, a declarat că apa brută furnizată de Apele Române către Apa Nova s-a încadrat în limitele legale în ceea ce privește concentrația de amoniu, primele analize arătând o concentrație de 0,796 mg/l la concentrația de amoniu, iar următoarele, de 0,509 mg/l, în condițiile în care normele legale impun limite de 1 mg/l- 1,5 mg/l.

CITEŞTE Şi Deneș: Apa brută furnizată de Apele Române către Apa Nova s-a încadrat în limitele legale privind concentrația de amoniu / Anumite persoane continuă să acuze Apele Române și oameni care își fac datoria