După ce le-a spus europarlamentarilor despre cormoranii care fac baie în piscină, ministrul Agriculturii, Petre Daea, continuă subiectul. El a postat pe Facebook un filmuleț în care apare un cormoran care mănâncă foarte repede peștele pus în lighean.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe 31 ianuare, ​Petre Daea a explicat, la TVR1, ce a vrut să spună prin cormoranii în România fac baie în piscină: sunt un pericol pentru fermele pescarilor, fiind într-un număr prea mare, potrivit Mediafax.

„Cormoranii aceștia sunt în toată țara. (...) Am văzut imagini date de televiziuni că sunt aici, pe Dâmbovița. Această temere formidabilă a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă. Dacă mănâncă mii de tone de pește, dacă distrug pepiniere piscicole, dacă scot din apă tot și pleacă. Peștele este cel mai valoros filtru natural. Dacă iei calitatea apei la intrarea și la ieșirea din amenajarea piscicolă, constați că apa este mai valoroasă la ieșire decât la intrare, pentru că există această masă în zona respectivă, microorganismele care purifică apa respectivă”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ministrul Agriculturii a subliniat că inginerii piscicoli de confruntă cu numărul marii de cormorani de aproximativ 30 de ani. Mediul natural al cormoranilor este Delta Dunării, dar s-au extins în toată țara, din momentul în care a devenit specie protejată.

„Nu există un pescar în România care să nu reclame că nu poate să ia peștele din cauza cormoranului. (...) Este dușmanul numărul 1 al peștelui”, a adăugat Daea.

Ministrul Agriculturii a prezentat miercuri 23 ianuarie, la Bruxelles, în Comisia pentru pescuit din Parlamentul European, prioritățile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul președinției Consiliul Uniunii Europene. În cadrul acesteia, el a spus: „A se vedea populaţiile de cormorani. (...) Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât.”