Locuitorii satului Casele Micești, din județul Cluj, reclamă că au rămas izolați, iar ambulanțele sau pompierii nu pot ajunge la ei, din cauză că Primăria Feleacu nu a deszăpezit drumul, aceștia amenințând că vor da în judecată instituția, transmite corespondentul MEDIAFAX.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui memoriu transmis Prefecturii Cluj, locuitorii satului Casele Micești acuză Primăria comunei Feleacu că, deși a fost solicitată de zeci de ori pe zi, nu intervine pentru deszăpezirea drumului.

„Având în vedere starea actuală și de fapt a DC 71 ce leagă comuna Feleacu de Casele Micești, mai concret faptul că de o săptămână toți locuitorii satului Casele Micesti suntem izolați și în imposibilitatea de a ieși din sat, implicit de a ne aproviziona cu alimente și apă și de a ne onora obligațiile contractuale la locurile de muncă, iar copiii să poată ajunge la școlile, grădinițele sau creșele de care aparțin, noi, locuitorii satului Casele Micești vă rugăm să ne sprijiniți. Drumul este impracticabil sau greu practicabil încă de la prima ninsoare. La Primăria Feleacu sunăm zilnic și de câteva zeci de ori pe zi, rezultatul fiind nul! Ne întrebăm ce ar trebui să se întâmple încât primarul comunei Feleacu să fie sensibilizat și să-și facă datoria?”, se arată în documentul citat.

Locuitorii satului susțin că dacă nu s-a întâmplat până acum nicio tragedie ține doar de noroc, pentru că dacă s-ar fi întâmplat vreo urgență medicală sau de altă natură, rezultatul ar fi fost catastrofal în condițiile în care „Salvarea, Pompierii sau SMURD-ul sunt în incapacitate de a ajunge la Casele Micești!”.

„Poate în urma unei astfel de catastrofe s-ar fi trezit și primarul comunei Feleacu. Se poate muri sau arde la 7 km de centrul Clujului în anul 2019, mai rău decât în antichitate! Singurele momente în care acesta a trimis un autoturism cu o lamă mică și ineficientă au fost acelea în care noi am sunat la 112, la Pompieri, la SMURD”, se mai arată în memoriul locuitorilor din Casele Micești.

Semnatarii memoriului îl mai acuză pe primarul din Feleacu că nu este interesat de soarta sătenilor deoarece el locuiește în Cluj-Napoca și face naveta.

„Suntem pregătiți să acționăm în instanță Primăria Feleacu și Consiliul Local și să cerem daune materiale pentru distrugerea autoturismelor, pentru neonorarea din partea noastră a contractelor de muncă sau a altor contracte din cauza drumului, și daune morale pentru traumatizarea copiilor, care, nu de puține ori rămân blocați ore în șir în autoturisme”, se subliniază în memoriu.

Viceprimarul comunei Feleacu, Mariana Mașcaș, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că drumul a fost deszăpezit zilnic atât cu utilaje mici, cât și cu utilaje mari, cu buldoexcavator și tractor cu lamă.

„Pe drumul respectiv s-a trecut cu lama, s-a făcut deszăpezire. Au fost perioade când a nins 30 de ore și s-a intervenit, drept dovadă avem și rapoartele de activitate ale firmelor de deszăpezire. Este deszăpezirea făcută pe un sens, fiind o zonă expusă vânturilor și unde viscolul aduce zăpada. În perioada când ninge, nu se poate interveni. Populația din Casele Micești este a noastră și avem grijă de ea”, a spus Mașcaș.

Aceasta a precizat că Feleacu are 70 de kilometri de drumuri care trebuie deszăpezite, întinse pe raza a cinci localități.

În Casele Micești trăiesc aproximativ 50 de familii.