Zece ani de când România a câștigat la Haga, contra Ucrainei, în dosarul ”Insula Șerpilor”

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 3 februarie 2019, 10:33 Actualitate | Esenţial


Bogdan Aurescu
Foto: MAE
Ministerul român al Afacerilor Externe salută aniversarea a 10 ani de la pronunţarea Hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie în cauza "Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România contra Ucraina)", informează un comunicat MAE.

În Hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, Curtea a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km pătraţi de spaţii maritime - platou continental şi zonă economică exclusivă - din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km pătraţi.
”Recurgerea la jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie a reflectat consecvenţa României în a-şi fonda politica externă pe respectarea strictă a dreptului internaţional şi de a urmări soluţionarea disputelor pe care le-ar avea cu alte state doar prin mijloace juridice, prin excluderea abordărilor unilaterale.

Soluţionarea delimitării din Marea Neagră de către instanţa de la Haga a fost benefică pentru ambele state, favorizând abordarea agendei bilaterale într-un spirit constructiv şi contribuind la stabilitatea regională. România a fost şi rămâne un susţinător ferm al suveranităţii, integrităţii teritoriale şi unităţii Ucrainei.

În acelaşi timp, importanţa Hotărârii în acest caz transcende relaţia bilaterală, reprezentând un model de soluţionare a unei dispute prin mijloace paşnice, în baza aplicării dreptului internaţional, pentru întreaga regiune a Mării Negre”, se spune în comunicatul citat.

Hotărârea din 3 februarie 2009, care a soluţionat un diferend care a durat nu mai puţin de 42 de ani, a devenit un reper important pentru delimitările maritime ulterioare, fiind citată consistent în jurisprudenţa CIJ şi a altor instanţe internaţionale, precum şi în doctrina dreptului internaţional în materie.

Informaţii suplimentare

Procedurile în cauza Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, au debutat prin transmiterea către Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de către Agentul României pentru CIJ, la data de 16 septembrie 2004, a cererii de iniţiere a procedurilor a părţii române.

La 15 august 2005, Agentul României a depus, la Haga, la Grefa Curţii, Memoriul României, cuprinzând fundamentarea poziţiei părţii române referitoare la delimitare. După ce la 16 mai 2006 a fost depus, la Grefa CIJ, Contra-Memoriul celeilalte părţi, la 19 decembrie 2006 a fost depusă la Grefa Curţii Replica României în această speţă, care includea contra-argumentaţia părţii române faţă de susţinerile din Contra-Memoriu, precum şi o reiterare şi consolidare a poziţiei expuse de partea română în Memoriu. Duplica celeilalte părţi a fost depusă la 5 iulie 2007.

În perioada 2-19 septembrie 2008, s-a desfăşurat, la Palatul Păcii din Haga (sediul CIJ), etapa orală a procedurilor, constând în prezentarea publică a pledoariilor celor două părţi: în perioada 2-5 septembrie - prima rundă de pledoarii ale României; în perioada 9-12 septembrie - prima rundă de pledoarii ale celeilalte părţi; în perioada 15-16 septembrie - a doua rundă de pledoarii şi concluziile României cu privire la soluţia de delimitare pe care a considerat-o echitabilă şi conformă dreptului internaţional; în perioada 18-19 septembrie - a doua rundă de pledoarii şi concluziile celeilalte părţi.

Curtea s-a pronunţat în şedinţă publică la data de 3 februarie 2009, Hotărârea reţinând mare parte din argumentaţia României, inclusă în cele peste 1700 de pagini ale pledoariilor scrise şi în cele peste 400 de pagini ale pledoariilor orale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8030 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  Obraznicie la Aurescu : In 2009 (Duminică, 3 februarie 2019, 11:36)

  Rahan5 [utilizator]

  ”Romania s-a facut mai Mare”.
  Curtea Internationala ,,........acordând României 9700 km pătraţi de spaţii maritime - platou continental şi zonă economică exclusivă - din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km pătraţi."

  Curtea Internationala doar a respins pretentiile Ucrainei ca ,,Stanca / Insula Serpilor " sa fie considerata ,,,Insula cu apa curgatoare permanenta a Serpilor" si astfel sa se altereze Linia de demarcatie maritima.
  Curtea Internationala nu ,,a acordat" Romaniei nici un centimetru patrat in plus fata de drepturile Romaniei de dinaintea Deciziei Curtii
  Internationale.
  Interesant este ca si in Bla-Blaul scris de Aurescu mai sus, cu ocazia aniversarii a 7 ani, nu zice un cuvintel despre principala Decizie a Curtii Internationale : ,,Se Respinge Acordarea Statutului de ,,Insula cu Apa Curgatoare Permanenta" a Insulei / stancii Serpilor".
 • -2 (2 voturi)    
  un bravo si salut (Duminică, 3 februarie 2019, 11:40)

  nicoR [utilizator]

  din toata inima, pt o cauza demna. ar trebui continuat cu raketii si un proces cu bastroe (ma tem ca e prea tarziu) si cu Bucovina .. sau cel putin pe linie cu ungurii pt ca si romanii sa aiba ceva drepturi acolo ...
 • 0 (4 voturi)    
  România a câștigat dreptul istoric (Duminică, 3 februarie 2019, 11:53)

  Mazeta [utilizator]

  de a semna contractele cu Exxon, OMV si Lukoil.
  • +2 (2 voturi)    
   România a câștigat dreptul istoric . . . (Duminică, 3 februarie 2019, 13:16)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   O delegație a ExxonMobil Exploration and Production l-a vizitat pe Liviu Dragnea la Parlament, întâlnirea având loc în biroul liderului PSD – transmite agenția Mediafax.

   Cu o zi înainte, tot în biroul său de la Parlament, Liviu Dragnea l-a primit și pe Reiner Seele – CEO-ul OMV.
 • +1 (3 voturi)    
  Dacă nu ar fi în tabăra hoților. (Duminică, 3 februarie 2019, 13:11)

  asavreau [utilizator]

  Bogdan Aurescu ar merita aplauze.Știind că de drepturile obținute se bucură Tăriceanu.Dragnea și găștile lor parcă-mi vine să spun că Bogdan Aurescu a făcut-o pentru ei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by