România va furniza elicoptere de transport pentru misiunea Națiunilor Unite din Mali după ce Canada își va retrage forțele, așa cum era programat, din periculoasa națiune africană, a anunțat guvernul canadian, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Canada are la acest moment acolo șase elicoptere și 250 de militari masați în apropierea orașului Gao, din nordul Mali. Ei sunt programați să plece pe 31 iulie.

”Canada apreciază angajamentul României, un aliat credibil și capabil să contribuie militar, de a înlocui forța noastră operativă aeriană”, a spus ministruld e externe Chrystia Freeland.

Națiunile Unite au spus joi că 177 dintre persoanele pe care le-a trimis în Mali au fost ucise din 2013 și până acum, aceasta fiind cea mai periculoasă operațiune de menținere a păcii din lume. Ultimul atac grav a favut loc pe 20 ianuarie, când jihadiştii din Mali au ucis zece căști albastre din forţele ONU şi au rănit alţi 25.

Ce a spus Iohannis după ședința CSAT din decembrie:

”Ca un element de noutate, pe care vreau să îl menționez, în anul 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și de asigurare a suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.”