PSD susține că președintele Klaus Iohannis este responsabil pentru situația de la vârful Armatei, că acesta "nu înțelege nimic din obligațiile pe care le are" și că "trebuie să renunțe la încăpățânare și să numească un nou șef al Statului Major", fiind "cea mai gravă vulnerabilizare a Armatei Române de după căderea regimului comunist". Curtea de Apel București a decis miercuri suspendarea decretului prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă.

Sigla PSDFoto: PSD

După decizia instanței, PSD a reacționat pe Facebook, dând vina pe Iohannis pentru acestă situație.

"Iohannis nu înțelege nimic din obligațiile pe care le are față de Armata Română. Chiar în contextul întâlnirii pe care a avut-o cu secretarul general NATO, Iohannis a lăsat Armata Română fără șef de Stat Major! Este cea mai gravă vulnerabilizare a Armatei Române de după căderea regimului comunist și pentru prima oară când o armată din cadrul NATO rămâne fără comandant militar! Chiar dacă decizia Curții de Apel nu este definitivă, Armata Română nu poate rămâne în incertitudine și nu poate fi subiect de dispute politice! Iohannis trebuie să renunțe la încăpățânare și să numească un nou șef al Statului Major!", susține PSD.

Magistrații Curții de Apel București au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării, până la pronunțarea instanței de fond, decizia nefiind definitivă.

Ministerul Apărării Naţionale a transmis că va pune în aplicare hotărârea instanţei de judecată care a suspendat decretul prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă, de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial.Odată cu 1 februarie însă, șefia Statului Major al Apărării nu va fi îndeplinită de actualul locțiitor, generalul Adrian Tonea, având în vedere că acesta intră în rezervă.

"Cu privire la situaţia locţiitorului șefului SMAp, precizăm faptul că această funcţie este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apărării naţionale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuţiilor acestei funcţii generalul-locotenent Laurian Anastasof”, a anunțat MApN.