Primarul Clujului, Emil Boc, ar fi demnitarul pe lângă care ar fi promis că intervine femeia de afaceri Vanessa Youness, trimisă în judecată de DNA în dosarul Microsoft pentru trafic de influență, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. Potrivit procurorilor DNA, Vanessa Youness ar fi cerut și primit mită un milion de euro de la un om de afaceri, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar pentru aprobarea unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli. Fostul premier Emil Boc spune că asupra sa nu au fost făcute intervenții pentru aprobarea sau neaprobarea în Guvern a documentațiilor legate de licențele Microsoft, că acestea și-au urmat parcursul legal, firesc, și au fost aprobate în conformitate cu prevederile legale, după procedurile prevăzute de lege.

Stema DNAFoto: Wikipedia

Miercuri, DNA a trimis-o în judecată în dosarul Microsoft pe Vanessa Amal Youness, pentru trafic de influență, ea fiind acuzată că ar fi primit un milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă un înalt demnitar pentru aprobarea unor documente privind licențele IT din școli.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că înaltul demnitar ar fi Emil Boc, care la acea vreme era premier.

Fostul premier Emil Boc spune că asupra sa nu au fost făcute intervenții pentru aprobarea sau neaprobarea în Guvern a documentațiilor legate de licențele Microsoft, că acestea și-au urmat parcursul legal, firesc, și au fost aprobate în conformitate cu prevederile legale, după procedurile prevăzute de lege.

”Față de aceste alegații aș avea următoarele precizări. 1. Asupra mea nu s-au făcut niciun fel de intervenții, pentru aprobarea sau neaprobarea în Guvern a documentațiilor legate de licențele Microsoft. Aceste documentații și-au urmat parcursul legal, firesc, și au fost aprobate în conformitate cu prevederile legale, după procedurile prevăzute de lege. Din acest motiv, lucrurile să fie foarte clare. 2. Am fost audiat în acest dosar, alături de alți demnitari și alte persoane, astfel că nu voi putea da foarte multe declarații, având în vedere că dosarul își urmează parcursul prevăzut de lege”, a declarat pentru Mediafax Emil Boc.

Fostul premier a explicat că a cunoscut-o pe Vanessa Youness în condiții „absolut întâmplătoare”, în care fusese diagnosticată cu scleroză multiplă, și avea nevoie de o planificare la un doctor de specialitate.

”Am sprijinit-o pentru a avea o planificare la un doctor pentru a putea menține sub control această maladie. Era foarte implicată în a găsi soluții medicale la această boală, astfel încât și alte persoane care suferă să aibă acces la un tratament, în vederea ameliorării bolii. Știu că avea preocupări în acest sens. Avea resurse materiale, provenea dintr-o familie cu resurse financiare, încât nu se punea problema de a nu-și putea suporta costurile medicale, dar avea nevoie de a avea acces la consultanță de specialitate. Era o persoană cu aplecare spre acte de caritate, extrem de preocupată de rezolvarea cazurilor medicale și de sprijinirea celor aflați în nevoie, care aveau o situație materială dificilă”, a mai spus Emil Boc.

"În perioada februarie - august 2011, inculpata Youness Amal Vanessa a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli. Documentația respectivă a fost aprobată la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel: suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011); restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar”, a transmis DNA, printr-un comunicat de presă.

În acest dosar a fost dispus sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje, etc.) ale Vanessei Youness. Dosarul a fost trimis Tribunalului București cu propunere de a se menține sechestrul pe bunuri.