Un refugiat care a cerut azil în Australia, deținut ani de zile pe o insulă din Pacific, într-un centru special pentru azilanți, a primit cel mai mare premiu pentru literatură după ce a scris o carte trimițând mesaje pe WhatsApp.

WhatsAppFoto: pexels.com

Cartea pentru care a fost premiat se intitulează ”No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (”Niciun prieten în afara munților. Corespondență din închisoarea Manus). Autorul este jurnalistul Behrouz Boochani, de origine kurd, provenind din Iran, relatează BBC News.

Premiul Victorian Prize for Literature primit este în valoare de 100.000 de dolari australieni (£55,000).

Deși apreciat pentru cartea sa, Boochani nu are voie să intre în Australia și rămâne în detenție pe insula Papua Noua Guinee

Controversatul centru de detenție în care a stat, alături de alte sute de persoane, a fost închis în 2017, fiind mutat într-o locație alternativă.

Australia are o politică foarte strictă în ceea ce-i privește pe refugiații care vin cu barca, autoritățile fiind hotărâte să nu le acorde azil chiar dacă, în urma verificărilor, se demonstrează că sunt cu-adevărat refugiați. Autoritățile susțin că vor ca, prin aceste politici, să descurajeze tentativele periculoase de a ajunge în țară pe cale maritimă.

Cartea a fost scrisă în Farsi de-a lungul a cinci ani în care Boochani a fost deținut în centrul care între timp a fost închis, în mare parte prin mesaje pe care le-a trimis translatorului său pe WhatsApp.

"Este ca și cum WhatsApp ar fi biroul meu. Nu am scris pe hârtie pentru că paznicii ne percheziționau săptămânal sau lunar. Mi-era teamă că aș putea pierde manuscrisul, așa încă era mai bine pentru mine să scriu și să trimit mesajele”, a povestit autorul.

Boochani, care a fost deținut în 2013, după ce a ajuns cu barca, a devenit una dintre cele mai puternice voci împotriva sistemului de detenție pentru azilanți

El transmite frecvent corespondențe pentru Guardian și este foarte activ pe twitter, unde postează diverse comentarii politice. A reușit, de asemenea, să fie co-realizator al unui documentar despre acest sistemde detenție, filmând cu telefonul.

Pe lângă premiul cel mare, cartea a primit și distincția pentru cea mai bună operă de non-ficțiune, în valoare de $25,000.