​Miniștrii de externe din statele membre UE se reunesc joi și vineri la București în cadrul unui summit informal, iar discuțiile vor viza criza din Venezuela, dosarul sirian și relația UE cu China.

HotNews.roFoto: Hotnews

”În cadrul primei sesiuni de lucru, miniștrii vor discuta despre criza politică din Venezuela. Evoluțiile recente din dosarul sirian vor constitui tema de discuție a miniștrilor pentru cea de a doua sesiune de lucru. În cadrul celei de a treia sesiuni de lucru, miniștrii vor reflecta asupra stadiului și perspectivelor relației UE cu China”, potrivit reprezentanților președinției române la Consiliul UE

Reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

La reuniune va fi prezent și comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Johannes Hahn.

Agenda reuniunii va include un dejun și patru sesiuni de lucru, în cadrul cărora miniștrii vor aborda, de o manieră informală, subiecte de actualitate de pe agenda internațională, precum Parteneriatul Estic, Venezuela, Siria și relația UE-China. Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru în cadrul căruia miniștrii vor avea un schimb de opinii asupra aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.

Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, cunoscută și sub numele de Gymnich, se desfășoară în mandatul fiecărei Președinții semestriale a Consiliului Uniunii Europene, fiind găzduită de țara care deține Președinția.