Asociația Internațională a Procurorilor (AIP) și-a exprimat îngrijorarea, într-o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă, cu privire la procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, care ”este foarte respectat de procurori la nivel internațional”, dar și cu privire la impactul pe care îl au modificările din justiție asupra independenței procurorilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

”AIP este îngrijorată că profesorului Lazăr, care este foarte respectat de procurori la nivel internațional, a trebuit să îi fie contestată în acest mod poziția, când, așa cum președintele Iohannis a conștientizat, face o treabă foarte bună, mai ales în zona anti-corupției”, arată mesajul Asociației.

De asemena, AIP a subliniat îngrijorarea față de modificările aduse legilor justiției.

”AIP simte că trebuie să își exprime îngijorarea generală cu privire la impactul pe care modificările legislative recente îl au în țara dumneavostră asupra drepturilor consacrate ale procurorilor și asupra siguranței mandatelor de conducere", arată scrisoarea.

"Va invităm respectuos, prin urmare, să va asigurați că orice schimbări aduse sistemului judiciar nu afectează abilitatea procurorilor de a-și îndeplini îndatoririle profesionale, că posturile lor sunt sigure și că ei să nu sufere consecințe nefaste din simplul motiv că își fac treaba", mai arată scrisoarea AIP, semnată de secretarul general Han Moraal.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 4 ianuarie, că nu îl va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum i-a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader.

”Nu îl voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treabă foarte bună acolo, sunt mulțumit de treaba pe care acesta o face, iar așa-zisa evaluare făcută de ministrul Justiției nu satisface rigorile legii", a afirmat președintele Iohannis.