Numele fostului ministru de Interne, Radu Stroe, apare pe lista celor patru lucrări reclamate de la începutul anului 2019 pentru plagiat la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), cu teza ”Controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații”. Celelalte trei suspiciuni de plagiat îi vizează pe Liviu Câmpanu, fost senator liberal, Iulian Lăzărescu, un fost ofițer SRI și pe Romică Udeanu, un fost comandant de unitate militară a MApN. Cu acest lot, Academia SRI înregistrează și o premieră: își reclamă un fost cadru didactic, relatează PressOne.

Radu StroeFoto: AGERPRES
  • Vezi aici sesizarea care vizează lucrarea lui Stroe și înregistrată la CNATDCU

Radu Stroe și-a susținut teza de doctorat ”Controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații” în 2013, când era ministru de Interne în guvernul USL și deputat PNL.

Președintele comisiei de susținere a lucrării a fost Gheorghe Teodoru Ștefan, fost rector al ANIMV, iar referenții care au decis să-i acorde lui Stroe titlul de doctor au fost Teodor Frunzeti − fost rector al Universității Naționale de Apărare și actual consilier în Departamentul Securității Naționale de la Administrația Prezidențială, Mihail Vasile-Ozunu − președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare și fost secretar de stat în MApN în mandatul lui Gabriel Oprea, și Gheorghe Toma − care este secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

În martie 2016, după apariția primelor articole privind plagiatele coordonate de Gabriel Oprea, Radu Stroe și alte opt persoane au făcut cerere de renunțare benevolă la titlul de doctor.

Numărul sesizărilor de plagiat făcute de Academia SRI împotriva unor persoane cărora le-a acordat titlul științific de doctor în domeniile Științe militare și Informații sau Informații și Securitate națională ajunge astfel la 30.

41,1% este, în acest moment, ponderea tezelor plagiate din totalul doctoratelor susținute la ANIMV.

În cifre absolute, 35 dintre cele 85 de lucrări pentru care s-a acordat titlul de doctor în perioada 2010-2017. De exemplu, 10 din cei 13 doctoranzi coordonați de Gabriel Oprea la Academia SRI au fost reclamați până acum la CNATDCU pentru plagiat.

Școala Doctorală a Academiei SRI a fost înființată în jurul tripletei Gabriel Oprea - Gheorghe Toma - Constantin Onișor, la dorința expresă a fostului director SRI George Maior.

Toți cei trei profesori se găsesc printre conducătorii de doctorat care au validat teze plagiate. Lor li se adaugă Cristian Troncotă.

Citește continuarea pe

PressOne.