Șeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a anunțat miercuri un acord de repartiție cu alte șase țări europene și care permite debarcarea în Italia, "în următoarele ore" a 47 de migranți blocați de 12 zile pe nava Sea-Watch 3, potrivit AFP.

Migranți din LibiaFoto: Agerpres

"Luxemburg s-a adăugat la lista țărilor prietene care au răspuns invitației noastre. Acum suntem șapte țări. În următoarele ore vor începe operațiunile de debarcare", a spus Conte, în fața presei, la Milano (nord).

Cele șapte țări sunt Italia, Franța, Germania, Portugalia, Malta, România și Luxemburg, potrivit presei italiene.

Sea-Watch 3, închiriată de ONG-ul german Sea-Watch și navigând sub pavilion olandez, se află în prezent în largul insulei Siracuza, unde a fost autorizată să se adăpostească de vremea proastă.

La începutul lunii ianuarie, premierul maltez Joseph Muscat a anunțat un acord pentru ca cei 49 de migranți blocați, unii dintre ei, de peste două săptămâni pe două nave ale unor ONG-uri germane să fie repartizați în cadrul a opt țări europene, printre care și România.

Din acest acord făceau parte Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia, a precizat Muscat.