UPDATE CCR îi dă câștig de cauză lui Iohannis: Legea de desecretizare a hotărârii CSAT referitoare la protocoale este neconstituțională

de DG     HotNews.ro
Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:15 Actualitate | Esenţial


Valer Dorneanu, presedintele CCR
Foto: Agerpres
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările președintelui Klaus Iohannis, ale PNL, USR și ÎCCJ în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente și a stabilit că legea este neconstituțională în ansamblul său. Legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu privind desecretizarea hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor SRI avea ca miză revizuirea deciziilor judecătorești în dosare în care au fost instrumentate probe obținute în baza acestor protocoale.

Decizia CCR a fost luată în unanimitate.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, este neconstituțională. Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispozițiilor art.1 alin.(4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competență a autorității executive, sin- gura autoritate publică cu atribuții în organizarea executării legilor. În raport de această soluție, care vizează legea în ansamblul său, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstituționalitate formulate”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Pe 7 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea care prevede declasificarea hotărârii CSAT, care a stat la baza protocoalelor cu SRI, iniţiată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, pe 20 noiembrie, CCR a fost sesizată, cu două obiecţii de neconstituţionalitate, de către PNL-USR şi de către ÎCCJ, asupra Legii privind declasificarea unor documente, respectiv a hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor SRI cu instituţii din sistemul judiciar.

Legea pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, adoptată de Camera Deputaților în 14 noiembrie, prevede că odată cu intrarea în vigoare a actului normativ se vor desecretiza toate protocoalele și acordurile de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român, Serviciul Român de Informații, Direcția Națională Anticorupție, DIICOT, CSM și Parchetul General.

Documentele la care se referă proiectul sunt centralizate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii după acestea.

În plus, lucrătorii din SRI sau din alte instituții care aduc la cunoștința comisiei pentru controlul SRI din Parlament documente având ca temei această hotărâre CSAT vor scăpa de orice fel de răspundere.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de aceste documente au posibilitatea, în termen de 3 ani (în forma inițială termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea în vigoare a legii să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit.

Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei.

În textul contestației la CCR, președintele motivează că a fost încălcat principiul bicameralismului și că Parlamentul nu instituie o categorie de informații pentru care ar fi aplicabilă o altă procedură de declasificare, ca situație de excepție de la regula generală, ci decide el însuși declasificarea.

Potrivit Președinției, Hotărârea CSAT a cărei declasificare se prevede în legea criticată nu poartă marcajul vreunei clase sau nivel de secretizare - potrivit Legii nr. 182/2002 - și, în consecință, nu pare a fi susceptibilă de declasificare.

În plus, nu se ține cont de punctul de vedere al CSAT.

În sesizare se mai arată că legea "încalcă standardele privind calitatea legilor referitoare la claritate, precizie și predictibilitate, deoarece nu identifică în concret documentele pe care le declasifică, menționând generic faptul că declasifică toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr.17/2005".

La 16 ianuarie, Curtea Constituțională a mai dat o decizie importantă privind protocoalele SRI, având ca miză rejudecarea dosarelor. Judecătorii au admis atunci sesizarea PSD și a constatat „existența unui conflict juridic de natură constituțională „generat de încheierea între Ministerul Public - Parchetul ICCJ și SRI a Protocolului nr 00750 din 4 februarie 2009 precum și exercitarea în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra activității SRI”.

CCR a decis că instanțele judecătorești vor stabili, pentru dosarele în curs de judecată și a căror instrumentare s-a făcut și pe baza protocoalelor semnate cu SRI, „în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17325 vizualizari

 • -31 (47 voturi)    
  CCR a admis sesizarea cu precizarea ca (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:18)

  xrogo [utilizator]

  desecretizarea ar trebui facuta de catre guven si nu de catre parlament cum precizeaza actuala lege, se va modifica si lucrurile vor intra in normal, fara SRI in dosare penale!
  • +15 (23 voturi)    
   serios?! (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   deci in strainatate serviciu secret ce face?! taie frunza la caini?!
   norocu nostru ca nu vrea nimeni sa arunce in aer romania... ca in momentu de fata orice om cu jua de creier face un atentat linistit... ca doar sri nu poate face nimic!
   • +2 (2 voturi)    
    rock (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:56)

    TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    hai sa fim serios daca stie cineva ca SRI ul pune in plicuri galbene si pune in garda sa se manipuleze cu grija informatiile ajuta cu ceva teroristi ....nimeni NU a creut dezvaluirea informatiilor in sine ..
  • +12 (20 voturi)    
   mani pulite (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:09)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ca sa nu se murdareasca pe maini Dragnea si Tariceanu (fiind implicati in situatie) Dorneanu a hotarat ca desecretizarea sa fie facuta de Slugarel si Slugarica. Mafiotii sunt mici copii pe llanga ai nostrii.
  • +7 (15 voturi)    
   OUG doar pt. desecretizare,NU pt, revizuirea...... (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:40)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ......sentintelor date !!!!
   Infractorul deja condamnat DLN & inculpatul Sterling Popescu Tariceanu,adio libertate.
  • +6 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 14:01)

   [anonim] i-a raspuns lui xrogo

   • -5 (13 voturi)    
    Iti explic, nu stiu daca o sa intelegi, (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:37)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui

    SRI NU in dosare penale, SRI in dosare de siguranta nationala, scurt, ca pentru prosti!
    • +4 (8 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 16:06)

     [anonim] i-a raspuns lui xrogo

    • +3 (5 voturi)    
     Ceva mai lung .. (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 18:22)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     .. dar tot ca pentru prosti:

     '...In scopul realizarii unei administratii eficiente, se prevede introducerea standardelor de calitate pentru serviciile publice, implementarea unui sistem complex si coerent de masuri pentru prevenirea si combaterea actelor de coruptie, aplicarea codurilor de etica pentru demnitari si functionari publici, debirocratizarea, simplificarea si urgentarea procedurilor administrative.
     Ca pilon al bunei guvernari, consolidarea independentei Justitiei si cresterea respectului pentru actul de justitie reprezinta o alta prioritate importanta, menita sa garanteze compatibilitatea europeana a administratiei romanesti pe domeniul Justitie si Afaceri Interne.
     Identificarea coruptiei ca factor de risc la adresa securitatii nationale inca de la inceputul activitatii actualei administratii a creat conditii pentru declansarea unui amplu program de actiuni pentru eradicarea coruptiei sistemice, legata de puterea politica, juridica si administrativa - se arata in document...."
    • -1 (1 vot)    
     pt. ”deștepți” ca tine, (Joi, 31 ianuarie 2019, 8:57)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     ar trebui o explicitare.
     Între SRI și orice alte instituții din justiție există protocoale de colaborare în privința utilizării tehnicii, SRI fiind singura, prin lege, îndrituită să folosească aparatura respectivă.
     În plus, doar dacă ești hoț te doare dacă într-un mandat de urmărire pt. siguranță națională se descoperă că @xrogo a furat printr-un contract cu o firmă de stat, afacerea implicând și mită.
  • +3 (5 voturi)    
   in tema (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:53)

   TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   da ai dreptate ...!!! a pasat guvernului decizia de a desecretiza protocoalele daca vor (sunt multe)...problema e ca in lege mai erau si altele si la acest capitol e si acea problema cu introducerea unei noi cai de atac la adresa interceptarilor care au fost facute in anumite dosare intre DNA si SRI au existat niste protocoale care au fost declarate neconstitutionale - o aberatzie o anomalie monstruoasa a CCR - sa declari niste acte administrative neconstitutionale -
 • +19 (25 voturi)    
  ce i-a apucat?! (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:21)

  liviu_ [utilizator]

  cum de au tradat psd?!

  bine e posibil sa ii fi luat cineva din UE la intrebari,
  sau sa fie totusi mult prea clar ca ccr e la mana psd daca le dau castig si in chestia asta,
  dar poate e planificat totu ca da urat sa castige doar psd...

  oricum e ceva neobisnuit...
  dar nu ma bucur... pentru ca ma indoiesc sincer ca ccr s-a dat pe brazda... o data hot, intotdeauna hot!

  de asemenea probabil se pregatesc sa ignore Comisia de la Venetia, UE, si restu si sa-l demita pe Lazar si sa accepte un OUG cu amnistie... sau alte aberatii de genu asta!

  e si o mica sansa sa se fi dat pe brazda, dintr-un motiv sau altul, dar este atat de mica , incat esti nebun daca ai crede ca este o posibilitate!
  • +7 (11 voturi)    
   Uite ce cred eu (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:18)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Curtea, ancorat in sinergia faptelor, si-a dat seama ca recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului. Tradus in romaneste, mentorul lui Dorneanu e suparat din cauza mazilirii pupilei.
  • +10 (12 voturi)    
   Falsa concesie (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:33)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   O MICA "concesie" celor de pe baricadele apararii României, pentru a putea sa acorde (în viitor) o MARE concesie pradatorilor tarii.
   Ne-au obisnuit cu aceste derapaje autocratice si care depasesc cu dezinvoltura drepturile si îndatoririle acordate de Constitutie CCR-ului.
   Atâta timp cât nu se va face o resetare radicala a politicii si legilor României de maine, vom fi mereu la mâna acestor vânduti.
   • +2 (6 voturi)    
    . (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 16:05)

    Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui contributor.bis

    "O MICA "concesie" celor de pe baricadele apararii României, pentru a putea sa acorde (în viitor) o MARE concesie pradatorilor tarii."

    foarte corect, asta e un truc clasic din manualul kgb-istilor, nu imi fac iluzii referitor la CCR, astia nu degeaba au fost pusi acolo
 • -26 (42 voturi)    
  parca CCR e pesedist si mincinos?! (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:30)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  mai e valabil sau acum e corect?
  • +12 (14 voturi)    
   citeste (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:51)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   comentariu meu de mai sus!

   ceea ce s-a intamplat azi nu schimba NIMIC!

   decat ca postacii o sa urle ca "uite ca ccr nu e numai cu psd"
  • -10 (14 voturi)    
   Azi, nu ! (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:04)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Azi, nu !
   • 0 (4 voturi)    
    Azi nu .. (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:10)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    .. e basist, stii tu, tii minte cand cu referendumul.
  • +1 (7 voturi)    
   Da, evalabil (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:06)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Dar lucrurile erau prea evidente chiar si pt psd-istii CCR: legea parlamentarilor din 14 noiembrie încalcă standardele privind calitatea legilor referitoare la claritate, precizie și predictibilitate, deoarece nu identifică în concret documentele pe care le declasifică, menționând generic faptul că declasifică toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr.17/2005. Lamurit?
   • -7 (11 voturi)    
    Asta zice Klaus, nu CCR (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 14:44)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Asta, cu "identificarea concreta a documentelor" o zice Klaus, nu CCR.

    Nici n-ar fi putut fi zisa de altcineva; numai in mintea lui Klaus si a ghicitoarelor #rezist: daca ceva e secret, atunci sigur e cuantificat, masurat, analizat in piata publica si il stie toata lumea, n'asa?
    • +4 (6 voturi)    
     CCR confirma (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:18)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     ceea ce era "in mintea lui Klaus", vezi legile invocate, legi pe pe care le stiu f bine chiar si psd-istii din CCR.
  • +1 (5 voturi)    
   ... (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:40)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   E corect in continuare, evident. Nu sterge nimic din ce au facut in ultima perioada.
  • +5 (7 voturi)    
   decizii pozitive minore pt opozitie ... (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 14:05)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   decizii pozitive majore pt PSD + ALDE...
  • +1 (1 vot)    
   E corect! (Joi, 31 ianuarie 2019, 3:29)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   CCR-ul este al borfasilor si dreptatea este a lor. Deci, corect!
   ".......................................................
   Prin admiterea in principiu in timp record (mai putin de o luna de la depunere) a actiunii dnei Kovesi impotriva modalitatii de revocare, adica fara sa fi avut posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere si fara sa aiba cale de atac impotriva sanctiunii care i-a fost aplicata, CEDO a transmis ca sunt mari probleme cu felul in care s-a procedat. Mari de tot.

   In paranteza fie zis, pentru ca manipularile grosiere au inceput deja, in procedura filtru de la CEDO, un judecator decide daca cererea indeplineste conditiile de admisibilitate. Imensa majoritate a cererilor nu le indeplinesc si sunt respinse. Dupa ce trece si numai daca trece de procedura filtru, cererea e comunicata agentului din tara cu pricina, dupa care la judecata in Camera se decide admisibilitate si fond.

   Eu nu cred ca CCR va risca sa-si mai bata un cui in cosciugul credibilitatii dupa ce a aflat cu stupoare ca impotriva deciziilor sale poate exista o cale de atac. Mai ales ca dl Augustin Lazar numai ce a fost invitat in calitate de speaker la deschiderea oficiala a anului judiciar al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) . Cine stie cat de putin limbaj institutional international intelege mesajul din aceasta invitatie.

   De altfel, CCR pare sa resimta din plin socul incasat la CEDO, asa ca a iesit urgent cu niste decizii de spalare a imaginii. L-au lasat pe Victor Ciorbea fara pensia speciala primita cadou pentru serviciile aduse actualei Puteri si a trantit in totalitate Legea Dragnea-Tariceanu privind desecretizarea protocoalelor, pe motiv de neconstitutionalitate extrinseca, adica nu e treaba Parlamentului, ci a Guvernului sa desecretizeze protocoalele.
   ........................................."
 • +21 (27 voturi)    
  Divulgarea de secrete de stat (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:35)

  PuieMonta007 [utilizator]

  se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
  Art 303
  https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-303

  Ptractic ei asta au facut. Au desecretizat ilegal documete divulgandu'le practic
  DNA, SRI... alo, alo???
 • +21 (27 voturi)    
  declasificare (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:41)

  Ilidia [utilizator]

  CCR s-a spalat pe maini. Pisica e acum in curtea guvernului...Deci, acum coana Veorica poate da o HG pe placul lui Dadi si Moliceanu....
  • +6 (6 voturi)    
   nu s-a spalat pe maini (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:02)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   ci i-a indicat vasilichii ce are de facut.
 • +5 (7 voturi)    
  ????? (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:12)

  iodixit [utilizator]

  am oarece dubii ca ccr ar trebui sa se bage in situatii care nu sint de competenta ei.
  siguranta nationala
  fortarea altor puteri in stat sa faca lucruri care nu sint explicit explicate (suna misto, nu?) in constitutie si altele.
  probabil ca unele hotariri, ar trebui sa se termine cu ceva de genul ca: schimbati constitutia, in care sa se prevada negru pe alb asta si ailalta, nu sa-si dea ei cu parerea ca, cam asa ar fi din punctul lor de vedere. nu cred ca toate hotaririle lor trebuie sa fie albe, sau negre.
 • +6 (12 voturi)    
  hai (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 14:22)

  csan [utilizator]

  hai veorica fii barbata, risca sa faci ceva ani de puscarie si basca tu si famelia ta sa fiti injurati pe strada pentru tot restul vietii, de dragul lui dragnea. Fii proasta pana la capat. Tu oricum nu ai habar unde-i linia de demarctie dintre prostie si fudulie. Chiar te crezi desteapa cand o lume, char o lume intreaga iti spune ca esti dusa. Exista o zicala romaneasca, ca tot esti patrioata,conform careia daca doi oameni iti spun ca esti beat trebuie sa te duci la culcare. Dar tu insisti, chiar vrei sa faci puscarie.
 • +6 (6 voturi)    
  Se mai pune nitel stavila pretentiei (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:29)

  Susufler0 [utilizator]

  "organului reprezentativ suprem al poporului roman" de a hotara el si acolo unde nu-i fierbe oala !

  Acuma, nu stiu cum ar fi fost daca si SRI era in intregime al PSD. Tind totusi sa cred ca un fel de stavila tot ar fi pus dorintei nesabuite a lui Dragnea- Tariceanu & co.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by