Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție dezbat miercuri ce instanţă are competenţa de a judeca dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr a cerut suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, declanșată în octombrie de către ministrul Justiției.

HotNews.roFoto: Hotnews

În 2 noiembrie, procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie declanșată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Augustin Lazăr a cerut și suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii ministrului, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit însă că nu are competenţa teritorială să judece acest dosar, pe care l-a trimis Curții de Apel Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General.

În 12 decembrie însă, Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu are nici ea competenţă de a judeca procesul şi a retrimis dosarul Curții de Apel Alba Iulia.

În aceste condiții, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cea care trebuie să decidă, conform procedurii în cazul hotărârilor contradictorii ale instanțelor de același grad, ce instanță are competență să judece acest caz.

În 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei a invocat 20 de puncte, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere, critici aduse Parlamentului şi Guvernului, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.

Luni seară, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la Antena 3 că argumentele pentru revocarea procurorului general sunt astăzi "chiar mai convingătoare, mai consistente, mai puternice chiar" decât la momentul în care a prezentat raportul de evaluare. El a mai susținut că decizia Curții Constituționale în urma căreia Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia DNA este "absolut valabilă, la indigo", și pentru procurorul general. "Încă nu e târziu. Eu, ca ministru al Justiţiei, nu pot sesiza eu, va trebui doar doamna prim-ministru, decizia aparține premierului. Dar nu există altă cale de urmat", a declarat Toader despre o sesizare a CCR în cazul procurorului general.